Podbregar bo v spremstvu odvetnika najverjetneje pred komisijo nastopil po 15. avgustu, saj oba odhajata na letni dopust. Pripravljenost za sodelovanje sta oba že potrdila. Foto: RTV SLO
Podbregar bo v spremstvu odvetnika najverjetneje pred komisijo nastopil po 15. avgustu, saj oba odhajata na letni dopust. Pripravljenost za sodelovanje sta oba že potrdila. Foto: RTV SLO
Pavel Gantar
Pavel Gantar o poročilu, ki ga je sprejela komisija, ni mogel govoriti podrobneje - poročilo je namreč označeno z oznako zaupnosti in ga bodo poslanci jeseni obravnavali na enem od zasedanj parlamenta. Foto: RTV SLO
Podbregar o Sovi ob navzočnosti odvetnika

Poročilo po besedah predsednika komisije Pavla Gantarja vsebuje formalne zadeve, kot so števila sestankov komisije, s čim se je ta ukvarjala, koliko je bilo obiskov na posameznih službah, koliko je bilo nadzora pri telekomunikacijskih operaterjih ipd. Podrobneje o zaupnem poročilu Gantar ni mogel govoriti.

Komisija pa se je seznanila tudi s pravnim mnenjem, po katerem bo nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar pred komisijo nastopil s svojim odvetnikom Aleksandrom Čeferinom. To se bo najverjetneje zgodilo po 15. avgustu. Tako bo precej olajšano delo komisije, pravi Gantar, "ne samo v teh primerih, ampak tudi kasneje v kakšnih drugih primerih".

Pravno mnenje je v skladu s spoštovanjem človekovih pravic
Predsednik nadzorne komisije sicer strokovno pravno mnenje pozdravlja tudi zato, ker se je z njim pokazalo, da ima obramba človekovih pravic, ki se kaže tudi skozi navzočnost pravnega zagovornika, določene prednosti pred obveznostjo varovanja tajnih podatkov. To se zdi Gantarju za demokratično državo, ki spoštuje človekove pravice, dobro. Meni še, da je mnenje strokovnjakov tako nedvoumno, da članom komisije o navzočnosti Podbregarjevega zagovornika na seji ni treba glasovati.

Kot je znano, se je Podbregar že 26. junija odzval povabilu na sejo komisije, na kateri je ta razpravljala o navedbah poslanca SD-ja Antona Ropa o prisluškovanju tedanjemu vodji opozicije Janezu Janši in hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju, ki naj bi potrjevalo politični dogovor med obema omenjenima politikoma o incidentih v Piranskem zalivu. Ker takrat Podbregar ni želel nastopiti brez navzočnosti odvetnika, se seje ni mogel udeležiti. Komisija namreč zaradi tajnosti podatkov navzočnosti odvetnika ni dopustila.

Pirnat in Kaučič: Čeferin ne potrebuje dovoljenja za dostop do tajnih podatkov
Pozneje je nadzorna komisija Pravno fakulteto prosila za strokovno mnenje, ki naj bi dilemo razrešilo. Profesorja s PF-ja Rajko Pirnat in Igor Kaučič sta ugotovila, da nekdanji direktor Sove lahko pogovor s komisijo opravi v navzočnosti pravnega sogovornika, pri čemer Čeferin po njunem mnenju ne potrebuje dovoljenja za dostop do tajnih podatkov.

Podbregar o Sovi ob navzočnosti odvetnika