Pogajalci so, kot kaže, zelo daleč vsaksebi. Foto: RTV SLO
Pogajalci so, kot kaže, zelo daleč vsaksebi. Foto: RTV SLO
Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj
Rebolj v pritegnitvi delodajalcev vidi zavlačevanje vlade. Foto: RTV SLO
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorijan Marušič
Marušič meni, da bo zdaj potrebno prisluhniti sindikalistom. Foto: RTV SLO

Predstavniki sindikatov so pogajanja po slabih štirih urah protestno zapustili, saj menijo, da je pritegnitev delodajalcev k pogajanjem stvar le zapletla, potem ko delodajalci odpirajo vedno nova vprašanja, je poročala RTV Slovenija.

Predstavnik sindikalistov in predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je povedal, da je skupina predstavnikov delodajalcev, med katerimi so tudi predstavniki Adriatica in Vzajemne, prišla s popolnoma novimi predlogi in odprla nova vprašanja. Rebolj še meni, da vlada s pritegnitvijo delodajalcev k pogajanjem načrtno zapleta situacijo, da bi lahko nato sama vsilila svoj predlog zakona. V tem primeru je Rebolj že napovedal ostrejše ukrepe sindikatov.

Tudi predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Nevenka Lekše meni, da so predstavniki zavarovalnic v sicer legitimno zaščito denarja in kapitala odprli nekatere že končane stvari, tudi tiste, o katerih pred tem med pogajalci ni bilo dilem.

Nasprotno pa Dušan Novak iz zavarovalnice Adriatic, ki poleg Vzajemne sodeluje na pogajanjih, meni, da so bila današnja pogajanja korak naprej in da so zbližali stališča o nekaterih vprašanjih.

Marušič ostaja optimist
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorijan Marušič pa je dejal, da se situacija ni bistveno zapletla in da glavna nasprotja med pogajalci ostajajo na področju izravnalnih shem, s katerimi želi vlada umiriti naraščanje cen premij.

Marušič je še povedal, da o vračanju starostnih rezervacij niso govorili, najbolj daleč vsaksebi pa so si pogajalci še vedno glede sestave skupščine Vzajemne. Dodal je, da bo zdaj potrebno prisluhniti stališčem sindikalne strani na današnjo razpravo. Pogajanja se bodo ponovno nadaljevala jutri.

Še precej odprtih vprašanj
Združenje delodajalcev Slovenije je pred začetkom pogajanj predstavilo svoja stališča in pojasnilo, da se zavzema za prehodno obdobje pri uvajanju izravnalnih shem na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter ureditev vračanja rezervacij zavarovancem.

Delodajalci ne nasprotujejo vračanju rezervacij, ključno vprašanje v zvezi s tem pa je, v kolikšni višini bi jih bilo mogoče vrniti in kdo so upravičenci, pravijo pri Vzajemni. Nasprotujejo namreč nameri, da bi bile rezervacije vrnjene samo tistim zavarovancem, ki so jih ustvarili, saj po njihovem mnenju to ne bi bilo pravično.

Ministrstvo sicer predlaga, da bi bila do rezervacij upravičena le manjšina, več kot milijon zavarovancev pa ne, čeprav so vsa leta vsi plačevali približno enako premijo. Sindikati so se s tem strinjali, zavarovalnice pa ne.

Nasprotnega mnenja so si tudi sindikati in ministrstvo glede vprašanja sestave skupščine zavarovalnice Vzajemna, saj sindikati menijo, da bi morali v zavarovalnici večino zastopati sindikati in upokojenske organizacije, vlada pa temu nasprotuje.