Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Posnetki napada skupine Romov na policiste pri Kočevju so pretresli slovensko javnost in sprožili pozive k celovitejši ureditvi romskega vprašanja v Sloveniji. Oba policijska sindikata ob tem zahtevata zakonske spremembe za zaščito policistov. Na to temo se je z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem v Odmevih pogovarjala Tanja Starič.


Sindikati pričakujejo spremembo zakonodaje. Kaj boste storili?

Že prihodnji teden se sestanem z ministrstvom za pravosodje, z ministrico Andrejo Katič, kjer bomo preverili, kakšne so možnosti sprememb kaznovalne politike, kako pristopiti k mladoletnim prestopnikom.

Gre za spremembe kazenske zakonodaje?

Seveda. Kmalu se bom sešel s policijskimi sindikati, skupaj bomo poskušali najti rešitve na področju policijske zakonodaje in policijskih pooblastil. Vsekakor pa direktorat že preverja, kjer so možnosti zaostritve, če bi bilo treba zaostriti samo policijsko zakonodajo.

Sorodna novica Župan Samo Pogorelc: Romi bodo morali sprejeti pravila, ki veljajo za vse

Strokovnjaki in policijski sindikati opozarjajo, da je v Kočevju res padla meja dopustnosti. Pravijo, da policisti ne morejo biti boksarske vreče. Kaj ste po tem, ko se je to zgodilo, konkretno ukrenili?

Že v sredo se na nujni seji sestane medresorska delovna skupina, ki jo vodi državna sekretarka ministrstva za notranje zadeve, ki koordinira delo resorjev na področju romske problematike. Tukaj se bo pogledalo, katere so tiste zadeve, kjer lahko takoj poiščemo neke rešitve. Predvsem pa iščemo rešitve v tisti smeri, kjer lahko pomagamo predvsem občinam, ki imajo romsko populacijo. Kočevje in Ribnica nista edina, takšnih občin je v Sloveniji kar nekaj. In pa seveda, da najdemo dialog z romsko populacijo. Pozdravljam Zvezo Romov Slovenije, v kateri so pristopili k dialogu v Ribnici, verjamem, da bodo tudi v Kočevju. To so rešitve, ki jih lahko samo skupaj – tako lokalna skupnost, občine, država in romska skupnost – poiščemo.

Državljani pravijo, da ne verjamejo. Prepričani so, da se policisti celo bojijo. Župani pravijo, da se oborožujejo. Vi govorite, naj se vaške straže ne organizirajo. Kako boste ljudi prepričali, da so varni?

Policija ukrepa. Dela zakonito, strokovno in v skladu s svojimi pooblastili. Policija ukrepa proti vsem storilcem tako prekrškov kot kaznivih dejanj. Če so to Romi, proti Romom, če so to drugi storilci, proti drugim storilcem. Zakon je za vse enak. Je pa res, da smo na začetku julija povečali policijsko silo in aktivnosti policije tako na področju Policijske uprave Novo mesto, torej na področju Dolenjske, Bele krajine in Posavja, kot tudi na Kočevskem, kjer je Policijska uprava Ljubljana dvignila stopnjo aktivnosti, tudi zaradi preprečevanja različnih kaznivih dejanj, ki so se poleti pojavljala. Navsezadnje je to bilo tudi opozorilo županov. Policija je ukrepala. Policija seveda deluje sorazmerno. Čezmerna policijska sila v policijskih postopkih je nezakonita.

Sorodna novica Žaberl: Policija z represijo in represivnimi ukrepi ne more rešiti romske problematike

Zaostritev zakonodaje pomeni zaostritev za vse.

Točno tako. In tukaj je ta dilema, ki je tudi strokovna, na kar opozarjajo varnostni strokovnjaki. Zaostrovanje policijskih pooblastil je zaostrovanje pooblastil policije za vse državljane.

Po drugi strani pa Romi opozarjajo, da nimajo dostopa do čiste pitne vode, ki je zapisana celo v ustavi.

To ni stvar policije in notranjih zadev. To je stvar drugih resorjev. Verjamem, da se bo to uredilo. Tukaj je nujen pristop tako lokalne skupnosti kot romske skupnosti in navsezadnje države. Naj pa še enkrat povem: policija izvaja vse naloge za varnost državljanov v Sloveniji, še posebej na teh obremenjenih območjih. Tudi ta postopek, ki ste ga zadnjič videli na televiziji, kjer je bila policijska patrulja napadena. Govorimo, da je policijski poklic lep, vendar nevaren. Policija se dnevno sooča s takimi situacijami.

Sorodna novica Pri pridržanju mladoletnega voznika poškodovana policista

Pa se takšni napadi na policiste in pretepi policistov dogajajo dnevno?

Nikoli ne veš, kako se bo postopek končal, zato je ta poklic še posebej specifičen. Je pa res, da je treba povedati, da so lani na Dolenjskem streljali na policijsko patruljo, streljali so na policiste v Brežicah, celo na specialno enoto policije. Da, policijski poklic je nevaren, vseeno pa je tisti, ki v državi zagotavlja red in varnost, in to niso vaške straže ali katero koli drugo samoorganiziranje.

Torej potrjujete, da so razmere bistveno slabše, kot so bile?

Potrjujem, da na Kočevskem razmere niso varnostno najboljše, vendar je policija s povečanjem policijske sile in povečanjem policijskih enot vzpostavila red in varnost za vse državljane, tako za romsko skupnost kot za preostale državljane.

Sorodna novica Prebilič v imenu 11 občin: Razočarani smo, a zdaj sta na potezi vlada in DZ

Župan je prišel sem v studio in kot ključno zahtevo izpostavil, da parlament – torej koalicijska večina – sprejme sveženj zakonov, ki se zdaj spet vračajo in jih predlagajo župani jugovzhodnih občin. Se boste zavzeli za to?

Verjamem, da se bodo rešitve našle. Iščejo se znotraj medresorske delovne skupine in v soglasju z lokalno skupnostjo in tudi z romsko skupnostjo. Zato sem še posebej vesel, da je Zveza Romov Slovenije pristopila k reševanju te problematike. Kar se pa nalog policije tiče, policija bo vedno aktivna tam, kjer je varnostno obremenjeno območje. V tem delu Slovenije je tudi ukrepala. Policistov je več. Še enkrat: kazniva dejanja storijo storilci, lahko so to Romi, lahko pa kdo drug, ki imajo ime in priimek; in kar je najpomembneje, sodni epilogi se dobivajo na sodiščih ...

... Ste vrgli žogico, ste torej kritični do sodne veje oblasti, da ni obsodb?

Sodna veja oblasti je neodvisna. Težko sem kritičen do njenih postopkov. Je pa res, da si želimo učinkovitejših postopkov, in verjamem, da bo sodna veja oblasti v tem primeru učinkovita, kajti zgodil se je napad na uradno osebo.

Poklukar odgovarja na očitke policistov
Težave Romov in prebivalcev okoliških naselij