Kdaj bo konec pokrajinske sage? Foto: RTV SLO
Kdaj bo konec pokrajinske sage? Foto: RTV SLO
Obstrukcija seje o pokrajinah

Opozicija je že pred začetkom zasedanja predlagala, da se obravnava umakne s seje, saj želi, da bi vlada predložila še preostale tri zakone in bi DZ o pokrajinski zakonodaji odločal v svežnju, poleg tega pa menijo, so zakoni kljub nekaterim že sprejetim spremembam še vedno neustrezni. Poslanci tega predloga niso podprli, zato so se v LDS-u, Zares in SNS-u odločili za obstrukcijo seje. V teh strankah namreč menijo, da se o pokrajinah ne da odločati brez določitve pokrajin in njihovih pristojnosti.

Jožef Školč (LDS) je tako ob začetku seje ponovno vložil postopkovni predlog, po katerem bi obravnavo zakonodaje preložili, a predlog ni bil sprejet. Davorin Tarčon (Zares) je zato napovedal, da Zares v razpravi ne bo sodeloval, in ponovil stališče, da pred sabo nimajo bistva pokrajinske zakonodaje, to sta tehnični zakon o pristojnostih pokrajin in razdelitev Slovenije na pokrajine.

SD poziva k razumu
Sejo so zapustili tudi poslanci LDS-a in poslanci SNS-a, SD pa naj bi sodeloval tako v razpravi kot odločanju o dopolnilih. Bojan Kontič (SD) je kolege "pozval k razumu", saj meni, da sprejemanje pomembnih odločitev v odsotnosti velikega dela poslancev opozicije ni dobro.

Zaplete so sicer poskušali rešiti tudi na posvetu predstavnikov poslanskih skupin, ki ga je sklical predsedujoči na seji, podpredsednik Sašo Peče, a neuspešno. DZ je tako pred preložitvijo obravnave brez dela opozicije opravil le razpravo o vloženih dopolnilih k zakonom o pokrajinah, njihovem financiranju ter volitvah.

Obstrukcija seje o pokrajinah