Prvošolčki naj bodo opremljeni z rumenimi ruticami, te pa niso odveč niti pri učencih drugih razredov. Foto: RTV SLO
Prvošolčki naj bodo opremljeni z rumenimi ruticami, te pa niso odveč niti pri učencih drugih razredov. Foto: RTV SLO

Nadzor bodo še poostrili med 3. 9. in 14. 9. Poleg hitrosti bodo preverjali še opremljenost otrok z ruticami in s kresničkami, opremljenost koles in motornih koles, nadzorovali bodo uporabnike rolerjev in skirojev ter parkiranje v bližini šol. Pozorni bodo na varno hojo otrok in prečkanje cest.

Starši naj otroke na nevarnosti opozarjajo vse leto
Prav tako na policiji načrtujejo sodelovanje s šolami in starši. Staršem šolarjev svetujejo, naj bodo pozorni na uporabo rutic in odsevnikov, otroke pa naj, če je le mogoče, spremljajo. Pokažejo naj jim tudi najvarnejšo pot do šole. Za prvošolce je spremstvo polnoletne osebe ali vsaj otrok, starejših od deset let, obvezno. Izjema je območje umirjenega prometa.

Starši pa morajo biti pazljivi tudi pri prevozu otrok, zlasti pri vstopanju in izstopanju. Zapeljejo naj na pravo stran ceste, parkirajo in po možnosti pospremijo otroka do šole.

Policisti še opozarjajo, da so vsi vozniki dolžni posebej paziti na otroke in jim po potrebi tudi pomagati, zlasti v primeru, da otroci še niso sposobni samostojne udeležbe v cestnem prometu.