Rumene rutice in odsevniki so obvezni za učence prvih in drugih razredov osnovnih šol. Foto: RTV SLO
Rumene rutice in odsevniki so obvezni za učence prvih in drugih razredov osnovnih šol. Foto: RTV SLO
Vozniki naj bodo še posebej previdni, saj so otroci v cestnem prometu nepredvidljivi. Foto: RTV SLO

Vozniki lahko pričakujejo poostren nadzor hitrosti, v okviru preventivnih akcij, ki se bodo odvijale vse leto, pa bodo preverjali tehnično brezhibnost vozil, ki bodo prevažala šolarje, uporabo varnostnih pasov in uporabo kolesarskih čelad pri šolarjih kolesarjih.

Policija voznike opozarja, da naj bodo ob začetku šolskega leta še posebej previdni, saj so otroci kot udeleženci v prometu nepredvidljivi. Med drugim ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega vozila.

Varna pot v šolo
Občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in policija so že pregledali načrte varnih poti v šolo in predlagali morebitne spremembe prometne ureditve ali poiskali možnosti organiziranega prevoza otrok v šolo. Policisti bodo sodelovali tudi na roditeljskih sestankih staršev prvošolčkov in pri prometni vzgoji. Starše opozarjajo, naj več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji otrok in naj bodo s svojim ravnanjem vzgled otrokom.

Cilj preventive: Nič mrtvih otrok na cestah
Cilj preventivnih akcij, ki se bodo nadaljevale vse šolsko leto, je nič mrtvih otrok na cestah. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je bilo namreč v prometnih nesrečah na slovenskih cestah udeleženih 1.157 otrok in mladoletnikov, od katerih jih je osem umrlo, 72 jih je bilo hudo, 862 pa lažje poškodovanih.