Policisti neprekinjeno stavkajo od 18. aprila. Foto: BoBo
Policisti neprekinjeno stavkajo od 18. aprila. Foto: BoBo
Policija
Pogajanja naj bodo povezana s poklicem policista in ne z zakonom, je dejal Janko Goršek, direktor Generalne policijske uprave. Foto: EPA
Vlada in policisti se še pogajajo

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v času pogajanj pogovorov ne komentira, dejali pa so, da so ti intenzivni, saj je časa za dogovor samo še do srede. Pogajanj ne komentirajo niti na ministrstvu za notranje zadeve niti v obeh policijskih sindikatih, so pa po koncu pogajanj sporočili, da "vsebino in napredek v tem trenutku težko ocenijo". Dodali so, da pričakujejo, "da se bodo našle ustrezne in sprejemljive rešitve", od katerih bodo odvisni njihovi nadaljnji ukrepi. "Namigovanja o umiku podpisov za referendum zavračamo," so še zapisali.

Policisti pritegnili pozornost vlade
Policijska sindikata sta z vložitvijo podpisov za začetek referendumskega postopka o zakonu za uravnoteženje javnih financ v četrtek le dosegla tisto, kar sta si s stavko prizadevala od 18. aprila - pritegnila sta pozornost vlade.

Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije namreč v pogajanjih z vlado nista bila pripravljena popustiti glede plač in drugih prejemkov zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, zato možje v modrem niso stavkali le en dan kot drugi sindikati javnega sektorja, ampak stavko še vedno izvajajo.

Obe strani upata na dogovor
V petek se je nato s policisti srečal minister za delo, družino in socialne zadeve in vodja vlade pogajalske skupine Vizjak. Po sestanku sta se obe strani strinjali, da sta dosegli napredek, in izrazili upanje, da bosta dosegli dogovor, še preden predsednik DZ-ja Gregor Virant določi rok za zbiranje podpisov za referendum.

Predsednik PSS-ja Radivoj Uroševič je v petek po sestanku dejal, da bodo v tem tednu po vsej verjetnosti razrešili veliko težav, zaradi katerih policisti stavkajo.

Vse je v rokah Zorana Petroviča?
Policijska sindikata kot pobudnika zahteve za razpis referenduma lahko pobudo kadar koli tudi umakneta, je dejal ustavni pravnik Igor Kaučič. Prav tako lahko preprečita morebitni referendum, saj, tudi če bi zbrala potrebnih 40 tisoč podpisov, ni nujno, da zahtevo za razpis referenduma tudi vložita. Umik pobude ni sporen, saj zakon ne predpisuje nobenih obveznosti pobudnika, ampak samo rok, v katerem je treba zbrati 2.500 podpisov za vložitev. Kaučič meni, da je dovolj, če pobudo umakne prvopodpisani Zoran Petrovič, ne glede na to, kaj o tem mislijo drugi podpisniki pobude.

Gorenak: Mandat za pogajanja dobil Vizjak, ki naj pogajanja tudi nadaljuje
Oglasila sta se tudi notranji minister Vinko Gorenak in generalni direktor policije Janko Goršek, ki menita, da ni nenavadno, da se policisti pogajajo z ministrom za delo in ne s "svojim" ministrom. Gorenak je dejal, da je Vizjak dobil vladni mandat za pogajanja o plačah, regresih in potnih stroških, ki jih zdaj s policisti nadaljuje.

Goršek: V ospredju naj bo poklic policista in ne zakon
Janko Goršek je pozval, da naj bodo pogajanja povezana s poklicem policista in ne z zakonom o uravnoteženju javnih financ, saj bodo tako lahko našli pozitivno rešitev. Grožnje z zaostrovanjem stavke in zbiranje podpisov za referendum po njegovih besedah niso primeren način za iskanje skupnih ciljev, zato je sindikata pozval, naj upoštevata javnofinančno stanje v državi.

Vlada in policisti se še pogajajo