Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Policija je tožilstvo tudi zaprosila za usmeritve glede nadaljnjega kazenskega pregona, so še zapisali na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

Na petkovem shodu je bilo namreč kljub pozivom k dostojnemu in mirnemu protestu zaznati vzklike neznanca s psom, s katerimi je pozival k uboju kandidata za predsednika vlade Janeza Janše, o čemer so obvestili policijo, ki je moškega obravnavala. V soboto so nato na Policijsko postajo Ljubljana Center zoper neznanega storilca podali še naznanilo suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Predsednik SDS-a Janša se sprva ni neposredno odzval na grožnje. Na Twitterju je le poobjavil zapis, ki je poročal o grožnjah, in se ob tem vprašal, kaj počne policija. Poobjavil je tudi tvit novinarja Petra Jančiča, v katerem je ta opozoril na molk največjih medijev o grožnjah. V nedeljo pa je Janša na istem omrežju še navedel, da "bolj kot kričanje potencialnih morilcev in smeh njihovih podpornikov v teh dneh odzvanja tišina tistih, ki bi se morali ob tem oglasiti".

Organizatorji shoda so kazensko ovadili tudi poslanca SDS-a Zvonka Černača, ki se ga omenja kot mogočega kandidata za notranjega ministra v novi vladi. Ta je namreč dan pred protestom na Twitterju poobjavil zapis imetnika profila Lucid, v katerem je ta namigoval na to, da bo fizično obračunal s protestniki.

Organizatorji shoda so zoper Černača podali naznanilo suma kaznivega dejanja grožnje in preprečitve ali oviranje javnega shoda, ker so prepričani, da je s poobjavo potrdil strinjanje z grožnjo. Enako naznanilo so podali zoper imetnika profila Lucid.

Černač je v odzivu ocenil, da gre pri ovadbi za preusmerjanje pozornosti in krivo ovadbo. Opozoril je tudi, da je sporni tvit poobjavilo 19 ljudi. Zatrdil pa je še, da ni kandidat za ministra za notranje zadeve.