Nevarna uporaba pirotehnike lahko povzroči od opeklin do poškodbe mehkih tkiv, kosti, lahko se konča tudi z amputacijo uda, izgubo sluha in vida. Foto: BoBo
Nevarna uporaba pirotehnike lahko povzroči od opeklin do poškodbe mehkih tkiv, kosti, lahko se konča tudi z amputacijo uda, izgubo sluha in vida. Foto: BoBo

Kljub prizadevanjem za ozaveščanje javnosti o varni rabi pirotehnike se namreč poškodbe zaradi nepravilne rabe vsako leto ponavljajo, je povedal Danijel Jug iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi. Policisti so lani obravnavali 47 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC Ljubljana Uroš Ahčan pa je povedal, da so lani obravnavali 15 poškodovancev zaradi pirotehnike, trije pa so ostali trajno invalidni. Resnost poškodbe je po njegovih besedah odvisna predvsem od vrste pirotehnike, pri čemer je kot posebej nevarne izpostavil domače predelane in sestavljene pirotehnične izdelke.

Življenje brez roke je težko
Če pride do poškodbe zaradi pirotehnike, je treba poškodovancu nuditi prvo pomoč, mu čisto obvezati rano in zaustaviti krvavitev. Ahčan tudi opozarja, da je poškodovanca treba pripeljati k zdravniku. "Življenje brez prstov ali brez roke je težko življenje," je dejal Ahčan.

Ahčanu se tako zdi pomembno preprečevati in ozaveščati že v v vrtcih in šolah. Kot pozitiven primer je predložil lansko preventivno akcijo na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani, kjer so med drugim v času odmora dijakom na desno roko nataknili vrečko, da so lahko izkusili, kakšen je občutek življenja brez roke.

Gajser nagovarja mladino

Prav zato se je letos preventivni akciji Bodi zvezda, ne meči petard! pridružil svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser, ki je tudi ambasador akcije. Povedal je, da v življenju ni nikoli prižgal petarde. Mladim pa svetuje, naj si izberejo kakšne pametne zadolžitve, športne aktivnosti in podobno, da niti ne bodo imeli časa za neumnosti.

Lani so policisti obravnavali 47 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih sredstvih. Po tem zakonu je prodaja pirotehničnih izdelkov dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporabljajo pa jo lahko med 26. decembrom in 1. januarjem. Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Ministrstvo svari pred onesnaženostjo
Globe za kršitve tega zakona se gibljejo med 400 in 1200 evri. Sicer pa policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve, na izdelku pa naj preverijo oznako CE.

Na ministrstvu za okolje in prostor pa opozarjajo, da ognjemeti in druga pirotehnična sredstva vplivajo na koncentracije prašnih delcev PM10. Te so v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane.