Minister za okolje Andrej Vizjak. Foto: BoBo
Minister za okolje Andrej Vizjak. Foto: BoBo

Na zagovor pred poslanci bo v petek stopil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, DZ pa bo o njegovem delu razpravljal nekaj več kot 16 ur. V parlamentu se bo prihodnji teden zagovarjal tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, za razpravo o njegovem delu pa je predvidenih 17 ur.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: BoBo

Redna seja se bo sicer začela v ponedeljek, še pred poslanskimi vprašanji ministrom vlade pa bo DZ na zahtevo opozicijskih SD-ja, LMŠ-ja, SAB-a, Levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev znova odločal o sklepu kolegija predsednika DZ-ja, da se predlog zakona o spodbujanju investicij in predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 obravnavata po nujnem postopku.

Poslanska vprašanja premierju

Seja se bo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši nadaljevala v torek, ko bodo poslanci skladno s časovnim potekom, ki ga je danes določil kolegij predsednika DZ-ja, razpravljali tudi o odgovoru Janše na poslansko vprašanje vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca v povezavi s korupcijo. V nadaljevanju bodo poslanke in poslanci nekaj manj kot šest ur namenili drugi obravnavi predloga novele zakona o dohodnini, ki bo po pričakovanjih znova delila poslance.

Na seji bodo poslanci med drugim obravnavali še predlog o dopolnitvi zakona o fiskalnem svetu, poslance pa čaka tudi obravnava več predlogov zakonov, med drugim predlog zakona o debirokratizaciji, predlog zakona o ravnanju z odpadki, predlog zakona o napotitvi oseb v mednarodne civilne misije in mednarodne organizacije ter predlog zakona o oskrbi s plini. DZ pa bo razpravljal tudi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035.

Izredna seja za obravnavo desetega protikoronskega svežnja

Kolegij predsednika DZ-ja se je na današnji seji dogovarjal še o sklicu izredne seje DZ-ja, na kateri bi obravnavali predlog sprememb zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 in predlog sprememb zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Na izredni seji bi DZ obravnaval tudi predlog novele zakona o financiranju občin in predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Obravnavi zadnjega na izredni seji so nasprotovali v delu opozicije.

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič sicer po obravnavi predloga novele zakona na odboru za izobraževanje, ki je v nasprotju z odločitvijo kolegija delal prek 22. ure, predloga zakona ni uvrstil na decembrsko sejo DZ-ja. O tem je potekala tudi razprava na kolegiju v ponedeljek, na katerem je Zorčič predlagal, da DZ omenjeni zakon obravnava v januarju. Ob tem je napovedal, da bo na temo samega poteka in vodenja seje matičnega odbora ter sprejetih sklepov sklical posvet z vodji poslanskih skupin.

Zakon o organizaciji šolstva

V koaliciji pa so v četrtek vložili zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. V delu opozicije so na današnjem kolegiju temu nasprotovali. Poslanka LMŠ-ja Tina Heferle je ob tem poudarila, da je predsednica odbora DZ-ja za izobraževanje Iva Dimic (NSi) kršila odločitev kolegija, da odbor ne sme zasedati po 22. uri. Hkrati je koaliciji očitala, da z zahtevo za sklic izredne seje počne isto, saj da se je kolegij že dogovoril, da bo DZ predlog novele zakona obravnaval v januarju.

Zorčič je ob tem znova poudaril, da se bodo o načinu vodenja seje pogovorili na posvetu s poslanskimi skupinami, a da ne goji velikih pričakovanj, saj odločitev, sprejetih na seji odbora, ni mogoče razveljaviti.

V nadaljevanju je še predlagal, da skliče dve ločeni izredni seji. Na eni izmed njiju bi tako obravnavali spremembe interventnih zakonov, na drugi pa predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter predlog novele zakona o financiranju občin. Kolegij se tudi o tem predlogu ni mogel zediniti, zato je Zorčič obravnavo točke prekinil, obravnavali jo bodo na na naslednji seji kolegija predsednika DZ-ja, ki bo predvidoma v ponedeljek.