Poslanci so po polemični razpravi le sprejeli spremembe zakona o azilni politiki. Foto: RTV SLO
Poslanci so po polemični razpravi le sprejeli spremembe zakona o azilni politiki. Foto: RTV SLO
Azilni dom
Novela zakona o azilu daje velike pristojnosti policiji. Po novem bi tako moral ilegalni prebežnik policistu, ki ga bo prijel povedati, zakaj želi azil. Foto: RTV SLO

Spremembe so dvignile veliko prahu, poslanci pa so jih po burni razpravi sprejeli, saj naj bi uvajale skupni evropski azilni sistem. Organizacije za varstvo pravic beguncev opozarjajo, da spremembe znižujejo že doseženo raven spoštovanja človekovih pravic, največkrat kritizirana sprememba pa so večje pristojnosti policije.

Po novem bo tako prošnje za azil predhodno obravnavala policija. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate opozarja, da lahko policija še vedno le ugotavlja dejstva, odločilna za azilni postopek, ne more pa odločati o postopku. Spremembe določajo še, da lahko prosilec za azil po enem letu od vložitve prošnje za azil dela, medtem ko pravna pomoč na prvi stopnji po novem ne bo več brezplačna.

LDS, ki je skupaj s SD-jem vložil 12 dopolnil, je že v petek napovedal, da bo ob morebitni večji pristojnosti policije na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti.

Novosti za sodnike
Poslanci so že obravnavali spremembe dveh zakonov v pravosodju. Novela tožilskega zakona na novo ureja pristojnosti skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, kar je tudi novo ime skupine. Z novelo zakona o sodniški službi bo na novo urejeno ocenjevanje sodnikov, njihovo dodeljevanje na druga sodišča in dežurstva.

Nekdanja generalna državna tožilka in podpredsednica LDS-a Zdenka Cerar je opozorila, da bi lahko spremembe novele zakona o državnem tožilstvu poslabšale pravno stanje, saj bi večje pristojnosti posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala lahko pomenile vpletanje politike v kazenski pregon.

DZ je ob koncu seje sprejel tudi noveli zakona o industrijski lastnini in kmetijstvu.