Mrkaić je predlagal povišanje stimulacije. Foto: RTV Slo
Mrkaić je predlagal povišanje stimulacije. Foto: RTV Slo
Klinični center
Hočevar: Ni dinamičnega prostora za stimulacijo tistih, ki veliko in dobro delajo. Foto: RTV Slo

Na srečanju v Selu pri Bledu je izpostavil pomen produktivnosti, analize stroškov in koristi ter poslovno odličnost. Podobna stališča so imeli tudi direktorji, ki pa so izpostavili nekaj težav, recimo sistem njihovih plač, saj se po njihovem mnenju v javnosti izpostavlja napačen vtis, da so direktorji izredno dobro plačani.

Zavzeli so se za zakonsko ureditev tega vprašanja. O tem so se sicer že pogovarjali z ministrom za zdravje Andrejem Bručanom, a dogovora še niso sprejeli.

Na srečanju so obravnavali velike težave v zdravstvu. Število bolnikov nad 65 let narašča, stroški za zdravljenje so do petkrat večji kot pri mlajših, stanje pa naj bi se še slabšalo. Zaradi prevzema evra pa se delež denarja za zdravstvo ne sme povečevati, je poročala TV Slovenija.

Povišanje stimulacije ena od možnosti
Mrkaić je med drugim predlagal, da bi boljše delo lahko zagotovili tudi s stimulacijo, ki bi jo povišali na 30 odstotkov. V.d. generalnega direktorja Kliničnega centra Franc Hočevar se je strinjal, da v tem sistemu ni dinamičnega prostora za stimulacijo tistih, ki veliko in dobro delajo in bi ob upoštevanju predloga njihove zmožnosti lahko bolje izkoristili.

Bi privatizacija ponudila enako kakovost?
Na srečanju se je pojavilo tudi vprašanje privatizacije zdravstvenih storitev. Hočevar je dejal, da je upravljanje z zasebnim kapitalom sicer učinkovitejše, ni pa mogel oceniti, ali bi se kakovost dela ohranila na isti ravni.