Delo vlade je 48,7 odstotka vprašanih ocenilo kot negativno oz. zelo negativno. Kot pozitivno ali zelo pozitivno je delo vlade ocenilo 18,2 odstotka vprašanih. Srednja ocena dela vlade je spet nekoliko padla, in sicer z julijske 2,55 na 2,47. Časopis ugotavlja, da se pri oceni kaže nezadovoljstvo z delom vlade po poplavah, ki so lanskega 4. avgusta prizadele kar 183 slovenskih občin in povzročile za več kot tri milijarde evrov škode. Številni menijo, da delo ne poteka dovolj hitro.

Slabša je tudi ocena dela DZ-ja. Kot negativno oz. zelo negativno ga vidi 40,7 odstotka vprašanih. Kot pozitivno ali zelo pozitivno ga je ocenilo 17,2 odstotka vprašanih. Državnemu zboru pa so volivci tokrat namenili srednjo oceno 2,60 (julija 2,62).

Več kot 20 % jih ne ve, koga bi volili

Med parlamentarnimi strankami ostajata vodilni največja opozicijska stranka SDS in največja vladna stranka Gibanje Svoboda, ki se jima je podpora malenkost znižala. SDS bi volilo 22,6 odstotka vprašanih (julija 22,9 odstotka), Gibanje Svoboda bi izbralo 15,7 odstotka vprašanih (julija 15,8 odstotka). Na tretjem mestu je stranka NSi, ki bi jo izbralo 5,6 odstotka (julija 4,5 odstotka) vprašanih. Sledita stranka SD, ki bi jo po tokratni raziskavi volilo 5,4 odstotka vprašanih (julija sedem odstotkov), in Levica s 4,7 odstotka podpore (julija 3,2 odstotka).

Sledijo še zunajparlamentarne stranke Vesna (3,8 odstotka), Resni.ca (3,2 odstotka), Piratska stranka (3,2 odstotka), SLS (2,3 odstotka) in Naša prihodnost (1,5 odstotka). SNS bi dobil 0,8 odstotka, Konkretno 0,7 odstotka, Naša dežela pa 0,6 odstotka glasov.

Da ne bi volili nobene stranke, je odgovorilo 4,3 odstotka vprašanih, 21,1 odstotka pa je izbralo odgovor ne vem. 2,4 odstotka jih ni želelo odgovoriti, 0,6 odstotka bi oddalo prazno glasovnico.

Priljubljeni politiki

Kot ugotavlja Delo, vodilna na lestvici priljubljenosti tudi ta mesec ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar, sicer z največjim padcem meseca (0,15 odsotne točke). Sledita predsednik SD-ja in minister za gospodarstvo Matjaž Han ter poslanec SDS-a in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar. Četrta je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, peti pa vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj. Predsednik NSi-ja Matej Tonin je na osmem mestu, koordinatorka Levice Asta Vrečko na 13., predsednik SDS-a Janez Janša na 14., predsednik vlade Robert Golob pa na 16. mestu.

Raziskavo je Mediana za časopis Delo izvedla od 5. do 8. avgusta na reprezentativnem vzorcu 722 prebivalcev Slovenije.