Strinjala sta se, da se je zelenega prehoda treba lotiti tako, da ne bo omejeval konkurenčnosti gospodarstva, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Han in Šefčovič sta govorila tudi o naslednjem mandatu Evropske komisije. Nova Evropska komisija bo prevzela funkcijo konec 2024, trenutna geopolitična in gospodarska situacija pa je precej drugačna od tiste pred petimi leti.

Han je poudaril, da mora EU v danih razmerah odločno ukrepati, predvsem pa je nujna debirokratizacija, ki pogosto zavira konkurenčnost podjetij, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.

Glede zelenega prehoda sta se sogovornika strinjala, da se ga je treba lotiti tako, da ne bo omejeval konkurenčnosti gospodarstva. Šefčovič je predstavil zaključke, ki so jih sprejeli glede tega vprašanja. Treba je aktivno delovati za znižanje cen energije, postavljati realne tehnološke cilje, zagotoviti dostop do kritičnih surovin, izoblikovati nova znanja in zagotoviti dovolj sredstev, ki bodo omogočila zeleni prehod, so zapisali.

Govorila sta tudi o ukrepih za prestrukturiranje premogovnih regij. Han je predstavil obstoječe razpise za zasavsko ter savinjsko-šaleško regijo. Predstavil je tudi nekatere projekte, ki se razvijajo v teh regijah.

"Ljudem in industriji je treba dati jasno perspektivo," je povedal Han in dodal: "Verjamem, da smo na dobri poti, saj vodimo pogovore z regijo, lokalno samoupravo in industrijo." Šefčovič se je strinjal, da je pomembno, da se regijam pomaga z oblikovanjem novih projektov in industrije.

Evropski komisar za evropski zeleni dogovor, medinstitucionalne odnose in predvidevanje je izpostavil še pomen odločne trgovinske politike. Predstavil je razloge za uvedbo začasnih protisubvencijskih dajatev na uvoz električnih vozil iz Kitajske.

Han je poudaril, da je treba najti dobro rešitev, ki bo omogočila, da naša industrija ohrani konkurenčnost. "Evropa mora biti bolj povezana," so ministra še povzeli v sporočilu.

Šefčovič se bo v četrtek mudil v Velenju, ker se bo v organizaciji Evropske komisije začel 5. letni politični dialog premogovnih regij v prehodu. Udeležence konference bodo nagovorili tudi guverner češke regije Karlovy Vary Petr Kulhanek, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek ter v imenu regije gostiteljice župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.