V pogovorih sta se dotaknila pandemije covida-19, turistične sezone in prihodnosti Evrope, predvsem pa dogajanja v Afganistanu in s tem povezanimi migracijskimi izzivi. Po srečanju sta v kratki izjavi za grške medije izpostavila morebitni naslednji migracijski val, ki bi ga lahko sprožilo aktualno dogajanje v tej državi.

Spregovorila sta tudi o položaju na Zahodnem Balkanu. Strinjala sta se, da je skrajni čas, da se izpolnijo zaveze, dane državam Zahodnega Balkana na vrhu evropskih voditeljev v Solunu leta 2003. "V času našega predsedovanja bomo poskušali prepričati druge države članice, da naredimo naslednje korake k širitvi," je dejal Janša, ki je ob tem še mnenja, da je treba korak naprej storiti tudi pri vključevanju držav v schengensko območje.

Maša na Brezjah

Janša se je predtem srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom. Teme njunega pogovora so bile prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja, odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem, epidemiološke razmere v Sloveniji, Evropi in po svetu ter druge aktualne teme, so sporočili z vlade.

Parolin se v Sloveniji mudi na uradnem obisku v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ob številnih bilateralnih srečanjih pa se bo udeležil tudi Blejskega strateškega foruma, je zapisano v vladnem sporočilu za javnost.

Janša se je po srečanju s kardinalom v večernih urah s soprogo Urško Bačovnik Janša udeležil svete maše, ki jo je na Brezjah na trgu pred baziliko Marije pomagaj daroval prav Parolin.

Državni tajnik Svetega sedeža kardinal Parolin se je s sveto mašo pri Mariji Pomagaj spomnil 25. obletnice obiska svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 30. obletnice Slovenije. Mašo je daroval za Evropo in vse njene prebivalce.

Začel se bo 16. Blejski strateški forum