Poudarila je, da je Slovenija na tem področju naredila velik korak, saj prvič v zgodovini položaj predsednice republike, predsednice DZ-ja in zunanje ministrice zasedajo ženske.

Klakočar Zupančič je bila v češki prestolnici na konferenci predsednikov parlamentov držav članic EU-ja (EUSC). Pred začetkom konference se je na vabilo predsednice češkega parlamenta Markete Pekarove Adamove udeležila tudi srečanja predsednic parlamentov držav EU-ja.

Na njem so zbrane, kot so sporočili iz DZ-ja, izrazile obžalovanje, da so ženske v mednarodni politiki še vedno premalo zastopane, in se strinjale, da je pri oblikovanju zunanje politike potreben feminističen pristop.

Predsednica DZ-ja je v svojem nagovoru poudarila, da je dolgoročni cilj slovenske zunanje politike opolnomočenje žensk v mednarodni politiki. Dodala je, da je Slovenija na tem področju naredila velik korak, saj prvič v zgodovini samostojne države položaj predsednice republike, predsednice DZ-ja in ministrice za zunanje in evropske zadeve zasedajo ženske.

V ponedeljek, na drugi dan konference, so udeleženci spregovorili o ruski agresiji na Ukrajino in odzivu EU-ja nanjo, zbrane pa je nagovoril predsednik ukrajinske rade Ruslan Štefančuk. Poudarili so potrebo po solidarnosti z Ukrajino, spregovorili o pomenu parlamentarne diplomacije v tem kontekstu in se zavzeli za sodelovanje z namenom čimprejšnje povojne obnove Ukrajine. Izrazili so podporo evroatlantski integraciji Ukrajine in se zavzeli za kaznovanje odgovornih za vojne zločine.

Klakočar Zupančič je izrazila slovensko podporo suverenosti, teritorialni celovitosti in neodvisnosti Ukrajine. Zbrane je tudi obvestila o diplomatski konferenci o medsebojni pravni pomoči in izročitvi (MLA-konferenca), ki bo med 15. in 26. majem 2023 potekala v Ljubljani. Ta je po njeni oceni pomembna tudi v kontekstu vojne v Ukrajini. Ob tem je pozvala h krepitvi sodelovanja, ki mora biti v prvi vrsti namenjeno doseganju miru.