Partnerstvo, sklenjeno leta 2021, sta zunanja ministrica Tanja Fajon in generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič ocenila kot zelo dobro, sodelovanje pa kot učinkovito in vzajemno. Nova pogodba velja do leta 2028.

"Dosedanji projekti, prek katerih je humanitarno pomoč prejelo več kot 54.500 ranljivih oseb iz več kot 10.300 gospodinjstev, socialne storitve pa 2000 ranljivih otrok in mladostnikov letno, dokazujejo, kako zanesljiv partner in izvajalec je Karitas," je povedala Fajon in dodala, da so sredstva ministrstva dopolnili tudi s prispevki darovalcev in vključili zasebni sektor.

Po Tomažičevih besedah so s projektom zelo zadovoljni. "To je zelo dober in učinkovit instrument, ki nam omogoča, da smo prvi in zelo hitro pomagamo na kriznih žariščih," je dejal.

Karitas je bila na javnem razpisu izbrana za strateškega partnerja ministrstva na področju mednarodne humanitarne pomoči za obdobje med letoma 2024 do 2028, potem ko so prvo strateško partnerstvo sklenili junija 2021.

V obdobju od 2021 do 2023 je Slovenska karitas izvedla 15 projektov nujnega odziva na humanitarne krize, rehabilitacije in rekonstrukcije v vrednosti skoraj 1,9 milijona evrov v Ukrajini in Moldaviji, na Madagaskarju in Haitiju ter v Etiopiji, Siriji, Turčiji, Malaviju in Maroku, so sporočili z MZEZ-ja.

V okviru partnerstva, ki ga MZEZ financira v višini najmanj 1,3 milijona evrov, bo Karitas nudila nujno humanitarno pomoč državam, ki so prizadete v naravnih ali drugih nesrečah velikih razsežnosti. Posebna pozornost bo namenjena predvsem rekonstrukciji in rehabilitaciji ter ranljivim družbenim skupinam, s poudarkom na ženskah in otrocih.

V sklopu novega strateškega partnerstva med drugim pripravljajo gradnjo prostorov za fizioterapijo in obnovo kuhinje v sklopu centra za invalidne otroke in mlade v Zaričanih v Ukrajini ter letovanje na morju za ukrajinske otroke.

Pripravljajo tudi podporo prehranski varnosti otrok na Madagaskarju in projekt rehabilitacije otrok iz Gaze v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, so še sporočili z MZEZ-ja.