Državna sekretarka Urada za Slovence v zamejstvu je sprejela maturante slovenskih korenin iz Argentine. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Državna sekretarka Urada za Slovence v zamejstvu je sprejela maturante slovenskih korenin iz Argentine. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Tega so izkoristili za izpopolnjevanje slovenskega jezika in raziskovanje Slovenije.

Državna sekretarka Humar je izrazila veselje ob obisku maturantov slovenskih korenin iz Argentine, ki vse od vrtca svoje sobote namenjajo učenju slovenskega jezika, zgodovine in kulture, dejavni pa so tudi v zborih in folklornih skupinah, pripravljajo proslave in so na različne načine vpeti v življenje dejavne slovenske skupnosti v Argentini.

Humar je obisk izkoristila za pogovor z mladimi, ki so ji zaupali svoja doživljanja ob obisku Slovenije, kjer so si med drugim ogledali mnogo znamenitosti in obiskali številne kraje.

Mladim je na srce položila, da "naj vse delo, ki so ga v vseh teh letih vložili v učenje slovenskega jezika, spremenijo v bogastvo za prihodnost". Podarila jim je tudi priponko v obliki srca s slovensko zastavo – z željo, da bi ohranjali Slovenijo v srcu, so sporočili iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

52. Roj abiturientov srednješolskega tečaja (RAST) sestavlja 15 mladih nadobudnih rojakov slovenskih korenin iz Buenos Airesa in Bariloch.

Srednješolci, ki bodo konec leta zaključili tečaj, so več kot mesec dni raziskovali Slovenijo, s svojim nastopom so obogatili več prireditev v matici in zamejstvu. Med drugim so bili tudi del letošnje prireditve Dobrodošli doma v Vipavi, srečali so se s svojimi sorodniki, dobršen del svojega obiska pa so namenili dodatnemu izpopolnjevanju slovenskega jezika na Mladinski poletni šoli, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, so še dodali pri uradu.