Zakon o rudarstvu je bil po pojasnilih državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Blaža Košoroka sprejet leta 2010, ki je nekatera področja iz zakona, ki je veljal pred tem, uredil precej drugače. "Pozneje se je z njegovo uporabo izkazalo, da so bili v njem številne napake, notranja neskladja, neskladja z drugimi predpisi, nekatera področja pa so bila podnormirana ali pa sploh niso bila urejena," je dejal.

Določene pomanjkljivosti so bile po besedah državnega sekretarja odpravljene že s prejšnjimi novelami, s tokratno pa odpravljajo še tiste, ki pred tem bodisi niso bile zaznane bodisi zanje niso bile pripravljene ustrezne rešitve.

Predlagana novela dodatno definira nekatere pojme, ki se nanašajo na sanacijo pridobivalnih prostorov, definira pojem hidravličnega lomljenja, popravljajo se tudi nekatere definicije pojma s področja zalog. Pojmi s področja sanacije se v praksi ves čas uporabljajo, pa jih zakon doslej ni vseboval, je naštel.

Z opredelitvijo pojma hidravlično lomljenje se po Košorokovih pojasnilih odpravlja pravna praznina, ki je omogočala, da se je takšna tehnologija doslej v praksi že uporabljala več kot 50 let, ni bila pa regulirana. Z novelo se sicer hidravlično lomljenje ne glede na obseg prepoveduje, je poudaril.

Prav prepovedi hidravličnega lomljenja so poslanci namenili največ pozornosti. Prvotni predlog vladne novele je namreč prepovedoval obsežno hidravlično lomljenje, a je Košorok že v prvi obravnavi predloga napovedal dopolnilo, s katerim bi tovrstno lomljenje popolnoma prepovedali. V opoziciji so poskušali s svojimi predlogi to dejavnosti prepovedati že večkrat.

Pred drugo obravnavo so dopolnilo o prepovedi vložili tako na eni kot drugi strani, člani odbora pa so koalicijsko dopolnilo podprli z 18 glasovi in nobenim proti. "Vidim, da vam lahko zaupamo in je fracking s tem končno prepovedan," je dejala poslanka Levice Nataša Sukič in napovedala podporo koalicijskemu dopolnilu.

Poslanec SAB-a Andrej Rajh je pohvalil dosežen konsenz glede prepovedi hidravličnega lomljenja. "Vsi se moramo zavedati, da je naša prihodnost edina zelena in da je varovanje okolja pri tem imperativ," je poudaril.

V delu opozicije so se sicer pri glasovanju vzdržali. "Zaradi frackinga se mi je odvalila skala od srca. To pozdravljam in to je tudi razlog, da ne bom proti temu zakonu," je dejala Sukič, a dodala, da novela vsebuje tudi druge pomanjkljivosti.