Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenije)
Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenije)

Red za zasluge je prejel nekdanji poslanec in nekdanji predsednik Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa Franci Feltrin, in sicer za zasluge pri povezovanju Slovencev v izseljenstvu in za pomoč rojakom pri vračanju v domovino.

Kot so zapisali v utemeljitvi, je Feltrin sodeloval pri ustanovitvi stranke Zeleni Slovenije in z njo v koaliciji Demos. Na volitvah leta 1990 je bil izvoljen za poslanca v prvem sklicu slovenskega parlamenta. "Ko je prihajal v stik s slovenskimi rojaki v tujini, jim je pomagal na osebni ravni in hkrati iskal sistemske rešitve za njihovo vračanje iz tujine," so zapisali. Dodali so, da se iskreno zavzema za pravice slovenskih rojakov po svetu, jim pomaga pri vračanju odvzetega premoženja, vključevanju v družbeno in politično življenje v Sloveniji, pri pridobivanju državljanstva, nostrifikaciji diplom ter zaposlitvah v domovini.

Feltrin se je ob prejemu odlikovanja zahvalil svoji družini in sodelavcem na Svetovnem slovenskem kongresu (SSK). Dejal je, da čuti, da je to odlikovanje tudi sad njihovega truda. Zahvalil se je tudi zdajšnji ekipi SSK-ja, saj ga bo "Slovenija potrebovala še bolj, kot ga je do zdaj, ker vemo, da je veliko Slovencev šlo po svetu. In stike z njimi bi moral SSK še naprej gojiti in ustvarjati."

Podpredsednik Zveze kulturnih društev Maribor in nekdanji poslanec Franci Pivec je prejel red za zasluge, in sicer za zasluge na področju kulturnega sodelovanja s Slovenci sosednjih držav in za prispevek k oblikovanju kulturne identitete mesta Maribor.

Pivec je bil med ustanovitelji Radia Študent, na volitvah leta 1990 pa je bil tudi on izvoljen za poslanca v prvem sklicu slovenskega parlamenta. Sodeloval je pri nastajanju mariborske univerze in služboval na Inštitutu informacijskih znanosti v Mariboru. "Ves ta čas in z vsem veseljem pa je Franci Pivec kot aktivni član soustvarjal podobo številnih kulturnih društev in opravljal nepoklicne funkcije na področju kulture in pri mednarodnem sodelovanju s Slovenci v sosednjih državah, še posebej Avstriji," so zapisali v utemeljitvi. Pivec se je trudil tudi za oblikovanje kulturne identitete Maribora, kamor je vedno vabil tudi številne nemško govoreče umetnike in kulturnike.

Ob prejemu odlikovanja je Pivec dejal, da je civilna družba neločljiv del njegovega življenja. "Delim prepričanje o tem, da je civilna družba tretji steber vsake družbe, ki prispeva zaupanje med ljudmi in prispeva socialni kapital, brez katerega ni zdrave in uspešne države," je povedal. Meni, da je za 30.000 kulturnimi društvi pri nas treba videti sodelovanje skoraj polovice prebivalstva, enormno število ur prostovoljnega dela ter plemenite, ustvarjalne in povezovalne vsebine.

Za izredne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije pa je častni znak svobode prejel ustanovni član Združenja Sever Milan Klemenčič. Od objave odločitve o odlikovanju v uradnem listu je Klemenčič umrl, zato je odlikovanje sprejela njegova žena. V nagovoru se je zahvalila za odlikovanje in sprejem.

V utemeljitvi so zapisali, da je bil Klemenčič v obdobju osamosvojitvenih procesov med ključnimi ljudmi v organih za notranje zadeve na območju Gorenjske. Ob prenehanju vojaških operacij je zagotavljal nadzorovani umik enot jugoslovanske armade v vojašnice in pozneje njihov trajni umik iz Slovenije. "S svojim delovanjem, vodenjem in modrostjo je pripomogel ne le k uspehu številnih akcij, ampak tudi k temu, da so bili v največji mogoči meri zavarovani življenja in varnost civilnega prebivalstva," so zapisali. Klemenčič je bil cenjen in spoštovan zaradi doslednosti, predanosti in strokovnosti. Nikoli ni odklonil pomoči sodelavcem in občanom, so še dodali v uradu predsednika republike.

Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki je Feltrinu in Pivcu čestitala ob prejemu visokega odlikovanja ter se jima zahvalila za prizadevnost in dolgoletno delo v dobro Slovencev v zamejstvu in po svetu.