Izrazila je prepričanje, da bodo delovali v najboljših interesih Slovenije in njenih državljanov, so sporočili iz urada predsednice.

"Kot izkušeni diplomati je vaša naloga graditi trdne mostove med Slovenijo in drugimi državami," je veleposlanicama in veleposlanikom dejala slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Ocenila je, da so bili na položaje veleposlanikov imenovani v obdobju številnih globalnih izzivov, med katerimi izstopajo podnebne spremembe in globalna varnost. Pred odhodom v tujino jim je zaželela veliko uspeha in se jim zahvalila za dosedanje delo, med katerim je poudarila uspešno kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Poudarila pa je tudi pomen dobrih odnosov med zaposlenimi, ko se bodo znašli v novem delovnem okolju. "Želim vam, da boste znanje, omiko in zrelost, ki jih imate kot diplomati, prenašali tudi na svojo ekipo," je še dejala.

Sprejema so se danes udeležili veleposlanici Darja Bavdaž Kuret, ki odhaja v Moskvo, in Bernarda Gradišnik, ki se seli v Črno goro, ter veleposlaniki Gorazd Renčelj, ki odhaja v Turčijo, Gregor Presker, ki bo Podgorico zamenjal za Skopje, in Andrej Benedejčič, ki se vrača k zvezi Nato.

Sprejemi veleposlanikov pri predsednici republike pred njihovim odhodom v tujino postajajo tradicionalni in so namenjeni krepitvi sodelovanja med uradom predsednice, vlado oz. ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter našimi veleposlaništvi v tujini, pojasnjujejo pri uradu predsednice. Prvi tovrstni sprejem je bil julija.