Po njenih besedah imajo slepi in slabovidni največ težav na področju vzgoje in izobraževanja ter pri zaposlovanju.

Spominska plošča je postavljena na zgradbi, kjer je deloval prvi slovenski zavod za slepe. Slavnostna govorka na prireditvi Pirc Musar jo je razgrnila s predsednikom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matejem Žnuderlom. Slovesnost je potekala v okviru tedna slepih. Ta je že tradicionalno namenjen ozaveščanju videčih o potrebah in prilagoditvah ter tudi o težavah, s katerimi se v vsakodnevnih situacijah srečujejo slepi in slabovidni.

Pirc Musar je v svojem govoru poudarila, da teden slepih ni namenjen le ozaveščanju, pač pa predstavlja tudi resen opomnik vsem odločevalcem. Ti bi morali slepim omogočiti, da bi lahko vse pravice, ki so zapisane v konvenciji o pravicah invalidov in v ustavi, vsakodnevno uveljavljali in da diskriminacije ne bi nikoli izkusili, je dejala.

"Samo slepi najbolje veste, kaj vse potrebujete in kaj vas ovira pri popolni vključitvi v našo družbo, ki je naš skupen družbeni cilj, zato je prav, da nas na to opozarjate," je povedala.

Nedopustno se ji zdi, da kljub sprejetemu zakonu o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij prihaja do hudih kršitev pravic slepih. Med najhujšimi je poudarila digitalne aplikacije za dostop do osebnega zdravnika v zdravstvenih domovih, ki povsem spregledajo potrebe slepih.

"Upam, da nas bodo ta teden na različnih prireditvah slišali vsi, ki morajo omogočiti preboj na področjih, ki vas tako zelo omejujejo, ve se, največ težav je na področju vzgoje in izobraževanja, zato mi je žal, da danes resornega ministra ni z nami, in tudi zaposlovanja," je povedala.

Žnuderl je poudaril, da je bila ustanovitev specializiranega zavoda za slepe izredno pomembna pridobitev. Spomnil je, da je brajica slepim omogočila, da so se lahko približno enakovredno začeli izobraževati na vseh področjih. Tudi v kulturnem pogledu je šlo za veliko pridobitev, je dodal. "Upam, da bodo tudi preostale nadaljnje generacije slepih in slabovidnih deležne strokovne podpore pri izobraževanju in delu," je poudaril.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marko Jug je pojasnil, da očesna klinika razpolaga z najnaprednejšimi prostori za rehabilitacijo slepih in slabovidnih. A pomembna je vsebina, to, da iz prostorov ljudje odhajajo bolj samozavestni in neodvisni, je dejal.

Pobudo za postavitev spominske table je podal nekdanji profesor zveze društev slepih in slabovidnih Stane Padežnik, ki je na slovesnosti pred ljubljansko ginekološko kliniko, predstavil začetke delovanja zavoda.