Prekmurje je izjemno pomembna regija za kmetijstvo in za zagotavljanje naše samooskrbe, je dan pred obiskom vlade v Pomurju ob obisku kmetije Horvat v Žižkih v občini Črenšovci poudaril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Srečal se je tudi z nekaterimi kmetijskimi pridelovalci v Prlekiji.

Podgoršek je ob obisku kmetije Horvat poudaril, da je Prekmurje izjemno pomembna regija za kmetijstvo. Zelo razviti sta rastlinska pridelava in živinoreja, pogoji so izjemno dobri, tako rekoč boljši kot v drugih delih Slovenije. In ta del je pomemben za zagotavljanje naše samooskrbe, je dejal.

Obisk je tudi priložnost, da se še enkrat sestane in pogovori z različnimi deležniki, preden se sprejme strateški načrt skupne kmetijske politike, je povedal. Glede preusmeritev kmetij v predelovalno dejavnost je dejal, da je to poslovna odločitev vsake kmetije posebej. Dodal je, da je kot minister obiskal kmetijo, ki v zelo neugodnih razmerah išče vedno nove priložnosti in tržne niše, kakor tudi kmetije, ki kmetujejo na najboljših pridelovalnih območjih, pa ne poiščejo prave tržne priložnosti. O tem Podgoršek meni, da so zelo pomembni večji sistemi – živilskopredelovalna industrija, ki zagotavlja svoj del prehranske varnosti. Na koncu pa sta pomembna oba segmenta skupaj.

Govedorejsko-poljedelska Kmetija Horvat, ki deluje dejavneje in v večjem obsegu od leta 1980, se je leta 2000 usmerila v rejo rdečega angusa. Trenutno obdelujejo nekaj več kot 100 hektarjev kmetijskih površin in redijo približno 200 glav živine. Svojo dejavnost so lani dopolnili s klavnico, v kateri opravljajo storitve tudi za druge kmete.

Minister se je v Dvorcu Jeruzalem srečal s predstavniki socialnega podjetja Eko Prlekija, obiskal Turistično kmetijo Hlebec v Krogu in dan sklenil z obiskom vinske kleti Puklavec Family Wines. Državni sekretar Aleš Irgolič pa se je srečal z mladima prevzemnikoma Simonom Černelom in Rokom Lančičem.

V torek si bo kmetijski minister ogledal Raziskovalno-izobraževalno središče Dvorec Rakičan in se udeležil delovnega posveta vlade, nato pa obiskal še Zeleno točko in Socialno kmetijo Korenika.