Na zahtevo SDS-a bo na dnevnem redu tudi predlog za podaljšanje znižanja DDV-ja na energente in razprava o upravljanju območij Natura 2000.

Predlog zakona o digitalizaciji zdravstva je sicer ob predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju eden prvih zakonskih predlogov, ki ga bodo poslanci obravnavali v sklopu napovedane zdravstvene reforme. Po zatrdilih ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana bo omenjeni zakonski predlog vpeljal digitalno transparentnost v slovenski zdravstveni prostor.

Po načrtih bo zakon v veljavo stopil s 1. januarjem prihodnje leto, ko bo za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti iz javne mreže in zasebnike nastopila zakonska obveza, da posredujejo zdravstveno dokumentacijo v enotni informacijski zdravstveni sistem. Minister sicer polno implementacijo zakona pričakuje do začetka leta 2026.

Na dnevnem redu izredne seje DZ-ja bo na zahtevo SDS-a tudi predlog spremembe zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost (DDV) za omilitev dviga cen energentov, s katerim v SDS-u predlagajo podaljšanje znižane 9,5-odstotne stopnje DDV-ja na nekatere energente. Predlog zakona je zavrnil že matični odbor DZ-ja za finance, zato je za zakonski predlog parlamentarna pot končana.

Poslanci pa bodo v sredo razpravljali tudi o načinu upravljanja območij Natura 2000. Zahtevo za razpravo so podali v poslanski skupini SDS, kjer menijo, da se mora vlada v sodelovanju z vsemi deležniki dogovoriti o najprimernejšem načinu upravljanja teh območij. Zato predlaga priporočila, ki bodo po njihovih navedbah omogočala kmetovanje na območju Natura 2000 brez nepotrebnih dodatnih omejitev.

Med drugim DZ-ju v sprejem predlagajo poziv vladi, da pristopi k reviziji območij Natura 2000 in o rezultatih v roku šestih mesecev poroča pristojnima delovnima telesoma v DZ-ju. "DZ vlado poziva, da prilagodi okoljske zahteve za kmetovanje na območjih Natura 2000 na za obstoj kmetijstva vzdržen način in tako, da kmetom ne bodo onemogočale dejavnosti kmetovanja," med drugim še predlagajo v SDS-u.

Na izredni seji bo DZ obravnaval še predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki so jo v parlamentarni postopek s ciljem zagotoviti večjo dostopnost do pedagoškega osebja ob zagotavljanju vsaj obstoječe ravni kakovosti v izobraževanju vložile koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Kolegij predsednice DZ-ja pa se je danes dogovoril tudi o pripravi sklica junijske redne seje DZ-ja, ki se bo začela 26. junija.