Pričakujejo, da DZ ne bo spreminjal določb, o katerih so se socialni partnerji dogovorili v okviru pogajanj na Ekonomsko-socialnem svetu.

Kot so navedli v sindikatih, omenjene zakonodajne spremembe odpravljajo več deset let trajajoč državni socialni dumping pri obračunu prispevkov za socialno varnost napotenih delavcev.

"Država je dopuščala socialni dumping in nelojalno konkurenco na račun nižje osnove za izračun višine pokojnine. Pokojnina napotenih delavcev je bila tako nižja, kot bi bila, če bi se upoštevala dejanska plača napotenega delavca. V večini primerov so delodajalci napotenim delavcem obračunavali prispevke od slovenske minimalne plače, čeprav so ti v tujini zaslužili precej več," so poudarili.

Spomnili so, da so na problematiko napotenih delavcev, njihov neenakopravni položaj, kršitve pravic, nedorečenost zakonodaje ter pomanjkljivost izdaje obrazcev A1 opozarjali že več let. Zaradi sistemskega omogočanja nelojalne konkurence na račun socialnih pravic je bila zoper Slovenijo vložena tudi tožba.

Zadovoljni so tudi z zaostritvijo pogojev za čezmejno izvajanje storitev na način, da se pri presoji pogojev dosledneje zahteva spoštovanje delovnopravne zakonodaje predvsem na področju plačila za opravljeno delo, delovnega časa, zaposlovanja na črno, ocenjevanja tveganj in usposabljanja za varno opravljanje dela ter zagotavljanja varnega delovnega okolja. "Gre torej za področja, kjer smo v ZSSS-ju v zadnjih letih ugotovili največ kršitev," so dodali.

Še posebej so pozdravili spremembe, ki se glede opravljanja čezmejnih storitev nanašajo na delo Inšpektorata RS-ja za delo. Korak v pravo smer je po njihovem mnenju tudi možnost, da se napotenemu delavcu dodeli aktivnejšo vlogo glede prijav na inšpektorat zaradi neustreznega čezmejnega poslovanja delodajalca.

V ZSSS-ju se zavzemajo za čimprejšnji sprejem in uveljavitev novele zakona o čezmejnem izvajanju storitev. V luči tega pričakujejo, da bodo pristojne državne institucije v najkrajšem možnem času prilagodile tako informacijski sistem kot tudi organizacijo svojega dela.