Pirc Musar je v nagovoru med drugim poudarila, da Slovenija ceni vodilno vlogo Mongolije na področju enakosti spolov in krepitve vloge žensk in deklet v družbi, so sporočili iz njenega urada.

Kot je poudarila, tudi Slovenija pripisuje velik pomen človekovim pravicam in je kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov glasna zagovornica pravic in opolnomočenja žensk in deklet.

Ob tem je pozvala k enakopravnosti spolov znotraj Združenih narodov. "V skoraj 79-letni zgodovini je Generalni skupščini ZN-a predsedovalo 74 moških in le štiri ženske. To neravnovesje je nesprejemljivo in pozivam vse države, ki so danes tukaj zastopane, da podprejo pobudo Rotacija za enakost, katere namen je zagotoviti enakopravnost spolov," je povedala.

Poudarila je še pomen vodenja države s pogumom, vizijo in neomajno zavezanostjo enakosti spolov in podnebnim ukrepom. "Mongolijo vidimo kot ključno partnerico v teh prizadevanjih. Pozdravljam rezultate lanskega srečanja zunanjih ministric v Mongoliji in sprejetje deklaracije iz Ulan Batorja, ki poudarja ključno vlogo žensk pri spodbujanju miru, varnosti in boju zoper podnebne spremembe," je dejala.

Predsednica se je danes udeležila tudi dogodka na temo vključevanja lokalnih skupnosti v doseganje agende trajnostnega razvoja, ki sta ga organizirala slovensko veleposlaništvo v Pekingu in mongolska agencija za gozdove. Poudarila je pomen trajnostnega gospodarjenja z gozdovi in ohranjanja narave.

Pirc Musar bo v petek sklenila tridnevni uradni obisk v Mongoliji, ki ga je v torek začela s srečanjem z mongolskim predsednikom Uhnagijnom Hurelsuhom v Ulan Batorju. V okviru prvega uradnega obiska predsednice v tej državi je bil organiziran tudi poslovni forum, predsednico pa je spremljala gospodarska delegacija, ki priložnosti med drugim vidi na področju obnovljive energije.