Novelo zakona o rudarstvu, ki so jo vložile poslanske skupine Levica, LMŠ in SD in ki bi prepovedala pridobivanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemičnih primesi pod tlakom, je matični odbor zavrnil.

DZ je o predlogu s tako vsebino odločal že štirikrat in vsakič odločil, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog je na seji DZ-ja novembra lani prestal prvo obravnavo, a ga je ustavil odbor DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor, ki ga je sredi januarja zavrnil z 10 glasovi proti in devetimi za. Vlada je vmes sprejela svoj predlog novele zakona o rudarstvu, s katerim bi prepovedala le obsežni fracking.

Peti poskus prepovedi frackinga so podprli Levica, LMŠ, SD, SAB, NP ter SNS in predstavnika manjšin. Nataša Sukić iz Levice in Dejan Židan iz SD-ja sta opozorila na poslovniško zlorabo, ker odbori DZ-ja ne odražajo političnega razmerja na plenarnem zasedanju, saj večina v DZ-ju podpira zaščito Prekmurja, Pomurja in Slovenije. Napovedala sta, da bodo vztrajali, skrbi pa jih vladno prikrito podaljšanje koncesije s podtaknjencem v enem od protikoronskih zakonov.

Vlada s svojim predlogom želi zakonsko prepovedati obsežni fracking, a omogočiti britanski korporaciji Ascent Resources, da nadaljuje eksploatacijo plina v Petišovcih. Skrila je podaljšanje sklepanja pogodb s koncesionarji za leto in pol, kar pomeni, da bi korporacija Ascent Resources, ki bi ji koncesija potekla maja, imela dovolj časa, da dobi vsa soglasja, da začne s frackingom v Petišovcih pridobivati zemeljski plin, je opisala.

Kot ju je dopolnil Andrej Rajh iz SAB-a, bodo bitko za prebivalstvo severovzhodne Slovenije nadaljevali ob obravnavi vladnega zakona. "Z amandmiranjem zakona bomo skušali zaostriti merila glede frackinga in slednjega po vzoru lastnega zakona v celoti prepovedati," je napovedal. Robert Pavšič iz LMŠ-ja je menil, da to neposrednih finančnih učinkov za državo ne bi imelo, "bi imelo pa ogromne učinke na ljudi, ki tam živijo".

Tisti, ki menijo, da obstaja varen fracking, se motijo, je dejal Dušan Šiško (SNS). "Absolutno smo za to, da se dokončno preprečijo načrti britanske multinacionalke za vrtanje v prekmurskih Petišovcih v občini Lendava. Vlada lep čas govori o svojem predlogu. Zakon je vložen, vendar je pisan na kožo tujcem. Takega ne bomo mogli podpreti," je povedal.

Janez Moškrič (SDS) je ocenil, da predlog opozicije ni primerno formuliran in ne upošteva finančnih posledic zaradi pridobljenih pravic. Povzel je, da vladni predlog novele poenostavlja in skrajšuje nekatere postopke, tiste, ki so nejasno urejeni in kdo jih regulira. Vladni predlog tudi po navedbah Mihaela Prevca iz NSi-ja bolj sistematično in kompleksno rešuje problematiko frackinga.

Ob tem je ministrstvo po njegovem opozorilo še na vrtine, kar so v opozicijskem predlogu izpustili. "Če bomo prepovedali vrtanje, potem tudi za morebitne druge dejavnosti, predvsem geotermijo in zahtevnejše geološke raziskave, nimamo več manevrskega prostora," je povzel in opozoril še na v preteklosti sklenjene dogovore. V mislih je tako po njegovem mnenju treba imeti, da poteka tožba proti Sloveniji.