Med drugim je ugotovilo, da je zavod omogočil napredovanje javnima uslužbenkama v nasprotju z zakonom o sistemu plač in jima izplačal premalo plače. Zavod je ugotovljene nepravilnosti odpravil že med revizijskim postopkom.

Zavod je javnima uslužbenkama izplačal za najmanj 2701 evro premalo plače, so med revizijo ugotovili revizorji. Poleg tega je zavod zaradi nepravilne določitve delovne dobe štirim javnim uslužbenkam izplačal za 158 evrov preveč dodatka za delovno dobo, v nasprotju z uredbo o povračilih stroškov za službena potovanja v tujino pa je izplačal za 111 evrov preveč dnevnic.

V nasprotju z zakonom o javnih uslužbencih je zaposlenim zagotovil pravice, ki nimajo podlage v relevantnih predpisih, in s tem obremenil javna sredstva v skupnem znesku 12.666 evrov, zaradi kršitve zakona o delovnih razmerjih pa ni zagotovil enakopravne dostopnosti delovnih mest za vse zainteresirane kandidate pod enakimi pogoji, so povedali na Računskem sodišču.

Prav tako zavod pri izbiri izvajalcev storitev in dobaviteljev blaga v vrednosti najmanj 137.662 evrov ni ravnal v skladu z zakonom o javnem naročanju, brez podlage v predpisih pa je 8560 evrov porabil za izplačilo denarnih nagrad.

V zadnjih petih letih zavod tudi ni izvedel popisa knjižničnega gradiva, o odpisu sredstev in načinu likvidacije opreme, za katero je bil podan predlog za izločitev iz uporabe, pa ni odločal pristojen organ, kot to določa zakon o računovodstvu. Obračunal in izkazal je za 731 evrov previsoke stroške amortizacije.

Pri prodaji in oddaji premoženja v najem zavod ni ravnal v skladu z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, v nasprotju s pogodbenimi določili pa ni izdelal zaključnega finančnega poročila o dejanski in namenski porabi celotnih pogodbenih sredstev za financiranje rudarske javne službe in sofinanciranje geološke strokovne službe.

Zavod je vse ugotovljene nepravilnosti odpravil že med revizijskim postopkom, so zapisali na Računskem sodišču.

Geološkemu zavodu so revizorji med priporočili, naj vzpostavi ustrezen notranji nadzor, ki bo preprečeval nepravilnosti pri obračunavanju stroškov prevoza na delo in z dela ter službenih potovanj v povezavi z evidenco delovnega časa.