Kot je dodalo ministrstvo, bodo poleg helikopterja v Severno Makedonijo napotili še šest pripadnikov Slovenske vojske in dva pripadnika uprave za zaščito in reševanje.

Slovenija se je tako v zadnjem mesecu klicu na pomoč Severne Makedonije prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite odzvala že tretjič. Ekipe Slovenske vojske in uprave za zaščito in reševanje ter slovenske policije so v Severni Makedoniji pomagale že od 16. do 20. julija in od 1. do 5. avgusta, ko so ravno tako na pomoč napotile helikopter.

Severna Makedonija se že dalj časa spopada z obsežnimi gozdnimi požari, ki povzročajo veliko škodo, zahtevali pa so tudi žrtve. Makedonska vlada je zaradi požarov sredi julija za 30 dni razglasila krizne razmere in zaprosila za pomoč prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite.

Vlada je sprejela tudi odločitev, da bo Slovenija Črni gori nudila vojaško pomoč v obliki logistične podpore in pri zagotovitvi letalskega prevoza materialnih sredstev. Sodelovanje med državama na obrambnem področju poteka na podlagi sporazuma med obema vladama ter sporazuma med ministrstvoma obeh držav o vojaško-tehničnem sodelovanju, so sporočili.