Predsednik sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah to ocenjuje kot korak naproti stavkajočim operaterjem številke 112.

Operaterji številke za klic v sili 112 so stavko začeli 19. februarja. Med stavkovnimi zahtevami je tudi ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja.

Podrobnosti izhodišč za pogajanja niso znane. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za obrambo, pa današnja odločitev pomeni, da se vlada torej strinja z začetkom pogajanj o vsebinah, ki so specifične za opravljanje nalog na področju obrambe, zaščite in reševanja ter zakonskih omejitev in prepovedi dolžnosti, ki jih imajo javni uslužbenci, zaposleni v tem sistemu.

Lah je tako ocenil, da je vladno sprejetje izhodišč približevalni korak k sindikalni strani. Na vprašanje, ali je dovolj velik, da bi operaterji 112 lahko zamrznili stavko, pa je dejal, da morajo najprej preučiti vsebino, vsekakor pa bo o tem odločal stavkovni odbor.

Ključna zahteva sindikata ministrstva za obrambo je sicer izboljšanje plač operaterjev oziroma uvrstitev operaterjev v centrih za obveščanje v takšen plačni razred, kot velja za dispečerje na področju nujne medicinske pomoči in gasilcev.