Namenjeni sta bodočim dijakom in študentom, saj se bližajo roki za oddajo vlog. Predstavili bodo razpis, pogoje in novosti, so danes sporočili iz sklada.

Glavna novost, ki začne veljati z letošnjim šolskim oz. študijskim letom 2024/2025 je, da lahko skupaj z Zoisovo štipendijo, ki je namenjena dijakom in študentom za doseganje izjemnih dosežkov, prejemajo tudi državno štipendijo, ki jo dodeljujejo pristojni centri za socialno delo.

Na spletnih delavnicah bodo bodoče dijake in študente vodili tudi skozi izpolnjevanje vloge, ob tem pa odgovorili na morebitna vprašanja, ki se pred oddajo vloge še porajajo.

Vabijo tako tiste, ki se prvič prijavljajo na razpis, kot tiste, ki v novem šolskem oziroma študijskem letu prehajajo na višjo raven oziroma stopnjo izobraževanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Dijaki in študenti se lahko prijavijo na eno od dveh brezplačnih spletnih delavnic, ki bosta potekali v četrtek, 29. avgusta, ob 16. uri in 5. septembra (četrtek) ob 16. uri.

Sklad je namreč konec junija na spletni strani objavil javni razpis za dodelitev Zoisovih štipendij za leto 2024/2025. Prav tako so objavili tudi vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za obstoječe štipendiste. Rok za oddajo vlog za dijake je 9. september, za študente 10. oktober.

Višina Zoisove štipendije za dijake znaša 148,15 evra, za študente pa 172,84 evra. Mogoče je pridobiti še dva dodatka, in sicer za bivanje v vrednosti 98,76 evra in za štipendiste s posebnimi potrebami v vrednosti 61,73 evra.

30. septembra se izteka tudi rok za oddajo vlog za dodelitev štipendije za deficitarne poklice. Te so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev.

Sklad mladim omogoča iskanje kadrovskih štipendij. Delodajalci lahko prek aplikacije Izmenjevalnica oddajo potrebe po kadrovskih štipendistih, kjer so načeloma zbrane kadrovske štipendije na enem mestu. Mladi lahko torej informacije o razpisanih kadrovskih štipendijah iščejo prek Izmenjevalnice, kjer delodajalci oddajo svoje potrebe za posamezno šolsko/študijsko leto. Trenutno so že objavljene vse razpisane štipendije, ki bodo na voljo s šolskim oziroma študijskim letom 2024/2025.

Informacije pa lahko iščejo tudi na spletnih straneh regionalnih razvojnih agencij, kjer tudi objavljajo zbrane potrebe delodajalcev po štipendistih, ali spremljajo objave delodajalcev v njihovih internih glasilih, na spletnih straneh, v javnih občilih in drugo.

Na svoji spletni strani sklad objavlja tudi informacije o razpisih oziroma štipendijah drugih domačih in tujih ustanov, organizacij, ki podeljujejo štipendije, so še dodali na skladu.