Koalicija ne popušča pri deljenju proračunskih milijard. Foto: RTV Slo
Koalicija ne popušča pri deljenju proračunskih milijard. Foto: RTV Slo
Seja se bo verjetno zavlekla dolgo v noč. Foto: RTV Slo
Prikaz sprememb v proračunu
Primanjkljaj naj bi bil nakaj več kot 20 milijard tolarjev. Foto: RTV Slo

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko še ni uspel pripraviti predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna.

Odbor za finance nadaljuje dopoldne začeto sejo, zaradi seje odbora pa so prekinili tudi točko poslanskih vprašanj v državnem zboru.

Vloženih kar 77 dopolnil
Člani odbora se morajo opredeliti do 77 vloženih dopolnil, od katerih je samo eno koalicijsko. Seja se je začela ob 9. uri zjutraj, do 20. ure pa so obravnavali le 10 dopolnil, med katerimi so podprli le eno.

Na predlog Socialnih demokratov so za službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko namenili dodatnih 136 milijonov tolarjev, in sicer za sofinanciranje izvedbenih delov regionalnih razvojnih programov.

Seja odbora je zelo burna, saj koalicija opoziciji očita zavlačevanje, opozicija pa opozarja, da ima pravico do pripomb na slabo pripravljen dokument.


Vse o prvem dnevu junijske seje državnega zbora si preberite tukaj

Predlog rebalansa bo DZ začel obravnavati v torek ob 14. uri, do takrat pa mora odbor končati svoje delo.

Predlog proračuna
Vlada je v predlogu rebalansa predvidela 1.683 milijard tolarjev prihodkov, kar je 63,9 milijarde tolarjev več kot v sprejetem proračunu, odhodki pa naj bi se povečali za 41,7 milijarde tolarjev, na 1.775 milijard tolarjev.

Proračunski primanjkljaj naj bi tako znašal 91,9 milijarde tolarjev, kar v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) predstavlja 1,4 odstotka.