Otroci z okrnjenim vidom imajo premalo ustreznih učnih pripomočkov. Foto: EPA
Otroci z okrnjenim vidom imajo premalo ustreznih učnih pripomočkov. Foto: EPA
Na poti slepih in slabovidnih so številne ovire

Predsednik zveze društev Stane Padežnik je opozoril, da v Sloveniji ni sistema zgodnjega odkrivanja predšolskih otrok z okrnjenim vidom. Starši se morajo pri iskanju pomoči znajti sami. Po Padežnikovem mnenju so slepi in slabovidni otroci preslabo vključeni v šolski sistem.

Prilagojene učbenike, zvočne zapise, knjige z braillovo pisavo pa bi morali imeti zagotovljene že na začetku šolskega leta, in ne z zamudo, kot je veljalo do zdaj. Otroci z okrnjenim vidom imajo po njegovem mnenju premalo ustreznih učnih pripomočkov. Težava pa je tudi, ker le redki slepi in slabovidni otroci sodelujejo pri športni vzgoji in športnih dnevih. Težavo bi odpravili z uvedbo učiteljev asistentov, ki bi otroke z okrnjenim vidom spremljali pri športni vzgoji.

Poligon za spopadanje z ovirami
Padežnik meni, da bi morali v novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju dopisati stavek o zgodji in celoviti obravnavi slepih in slabovidnih otrok, saj jih ni toliko, da bi bili preveliko finančno breme.

Zavod za slepo in slabovidno mladino pa je na Kongresnem trgu v Ljubljani predstavil svojo dejavnost. Otroci so odšli na orientacijski pohod po središču Ljubljane, mimoidoči pa so na posebnem poligonu lahko preiskusili, kako poteka premikanje po mestu med ovirami, če je njihov vid okrnjen.

Na poti slepih in slabovidnih so številne ovire