Nekdanji novinar, zdaj poslanec državnega zbora, se bo na razsodbo pritožil. Foto: RTV SLO
Nekdanji novinar, zdaj poslanec državnega zbora, se bo na razsodbo pritožil. Foto: RTV SLO
Miro Petek na vprašanje, ali bodo kdaj odkrili naročnike njegovega umora.
Obtoženci po izreku oprostilne sodbe
Prvostopenjsko sodišče je vse obtožencem izreklo oprostilne sodbe. Foto: RTV SLO
Obtoženci so se po razsodbi znebili lisic na nogah
Štrucu, Koludroviču in Hojniku se ni bilo več treba vrniti v pripor. Foto: RTV SLO
Višja državna tožilka Elizabeta Györkös
Györköseva je že napovedala pritožbo na razsodbo. Foto: RTV SLO

Miro Petek, ki so ga februarja 2001 pred domom v Mežici kruto pretepli, je povedal, da je takšno odločitev pričakoval, saj naj bi bilo že leto dni jasno, da bo sodba oprostilna. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.

Petčlanski sodni senat, ki ga vodi sodnik Branko Palatin, je Andreju Štrucu, Nevenu Koludroviču, Dragu Hojniku, Stanislavu Vogrincu in Branku Pucu izrekel oprostilne sodbe. Štruc, Koludrovič in Hojnik so tako tudi rešeni pripora, v katerem so bili od sredine septembra lani.

Petek: Proces je bil zrežiran

Sodnik Branko Palatin je po mnenju Mira Petka sprejemal le takšne dokazne predloge, ki so sodili v okvire oprostilne sodbe. Petek napoveduje še dolgotrajen proces. Naročniki dejanja še niso odkriti, Petek pa meni, da bo "nekega dne tudi v tem oziru resnica in pravica prišla na dan". Petek je še dejal, da je oprostilna razsodba črn dan za slovensko novinarstvo, saj je z novinarji kot kaže nekaznovano mogoče početi prav vse, lahko se jih celo likvidira.

Sledi pritožba
Tožilstvo se bo na razsodbo pritožilo, saj je sodišče odklonilo pomemben dokaz za presojo, je po oprostilni sodbi dejala višja državna tožilka Elizabeta Györkös. Tožilstvo namreč meni, da je njihova zahteva za novo izvedensko mnenje upravičena, ker naj bi le izvenec iste stroke potrdil ali zavrnil ugotovitve izvedenca Ervina Drašlerja.

Sodni senat je namreč proti koncu sodnega procesa zavrnil tudi predlog tožilstva, da bi poiskali novega izvedenca za obuvala v tujini.

Zakaj oprostilna sodba?
Palatin je dejal, da se je senat za oprostilno sodbo odločil, ker tožilstvu skozi proces ni uspelo dokazati, da alibiji peterice obdolženih niso bili dovolj verodostojni.

Prav tako niso mogli z gotovostjo verjeti pričanjem anonimnih prič, še posebej po samorazkritju ene izmed njih - to je bil Alen Robar, ki je povedal, da je za informacije prejel več kot štiri milijone tolarjev. Druga anonimna priča pa zaradi domnevne psihične nesposobnosti sploh ni pričala pred sodiščem. Obramba je že pred razglasitvijo pričakovala oprostilno sodbo.

Predlagane kazni
Višja državna tožilka Elizabeta Györkös je sicer za obtožence, ki so jih bremenili poskusa umora iz koristoljubja, predlagala od 3 do 12 let zaporne kazni. 12 let zaporne kazni je tožilstvo predlagalo za prvoobtoženega Andreja Štruca, ki naj bi za plačilo organiziral napad, napadalca Neven Koludrovič in Drago Hojnik naj bi po zahtevi tožilstva v zaporu preživela po deset let.

Za Stanislava Vogrinca, ki naj bi poskrbel za prevoz na mesto zločina in stražo, je tožilka zahtevala pet let, za Branka Puca, ki naj bi storilcem pokazal pot do Petkove hiše, pa tri leta zaporne kazni. Primer Petek je preiskovala tudi parlamentarna komisija.

Miro Petek na vprašanje, ali bodo kdaj odkrili naročnike njegovega umora.