Andrej Grah Whatmough. Foto: BoBo
Andrej Grah Whatmough. Foto: BoBo

Zahtevo za razrešitev Andreja Graha Whatmougha je prejšnji teden podpisalo 12 od skupno 29 programskih svetnikov, ki ugotavljajo, da se je RTV Slovenija znašla v krizi vodenja, saj se spoprijema z najdaljšo stavko v svoji zgodovini, pri čemer vodstvo ne zna vzpostaviti socialnega dialoga. Očitajo mu tudi sporno kadrovanje.

"S skupino svetnikov menimo, da generalni direktor ni več primeren za opravljanje tega dela zaradi številnih nezakonitosti, med drugim tudi zaradi blokiranja dela programskega sveta. Prav tako niso bili pravočasno izpeljani postopki, da bi programski svet sprejel produkcijsko-programski načrt za prihodnje leto," je za TV Slovenija dejal prvopodpisani svetnik Branimir Piano.

A programski svet o pobudi za razrešitev danes ni razpravljal in glasoval. Grahu Whatmoughu bi namreč morali po statutu RTV Slovenija omogočiti, da o očitkih poda mnenje, a ga na seji ni bilo niti se ni pisno izrekel o pobudi. Programski svet je zato sprejel sklep, da se točka pobude za razrešitev generalnega direktorja umakne z dnevnega reda, dokler se ne izteče rok, v katerem se lahko izreče glede razlogov za njegovo razrešitev.

V vodstvu RTV Slovenija pravijo, da je Grah Whatmough na bolniškem dopustu, pooblastilo za predstavljanje pred organi zavoda, tudi programskim svetom, pa je podelil direktorju TV Slovenija Urošu Urbaniji. Na pooblastilu je zapisano, da velja do preklica.

Zaradi nesklepčnosti prekinili sejo

Na seji so se seznanili s predlogom finančnega načrta za leto 2023 in programsko-produkcijskega načrta za leto 2023, a o njem zaradi nesklepčnosti niso glasovali. Nekateri svetniki so namreč sejo obstruirali.

V finančnem načrtu je načrtovano znižanje števila zaposlenih za 53 ljudi, načrta pa vodstvo RTV Slovenija ni uskladilo s Svetom delavcev RTV-ja, so ob tem opozorili v Združenju svetov delavcev Slovenije. V združenju so sicer izrekli javno podporo svetu delavcev javne televizije.

Predstavnica sveta delavcev RTV SLO Ksenija Horvat je na seji opozorila, da se z Grahom Whatmoughom zaradi njegove bolezni niso sestali, "še prej pa je kazalo, da se z nami sploh noče resno pogovarjati o tem".

Urbanija je na to odgovoril, da je pooblaščen zastopati generalnega direktorja in da se je bil pripravljen sestati s svetom delavcev. Horvat je odgovorila, da z njimi ni stopil v stik.

Po krajši prekinitvi je predsednik programskega sveta Peter Gregorčič ugotovil, da programski svet zaradi odsotnosti članov ni več sklepčen, zato je sejo prekinil.

Seja programskega sveta RTV Slovenija
Na seji Programskega sveta RTV SLO pobuda za razrešitev generalnega direktorja