Vlada obljublja manjše materialne stroške. Foto: RTV SLO
Vlada obljublja manjše materialne stroške. Foto: RTV SLO

Proračun za leti 2006 in 2007 izraža cilje iz koalicijske pogodbe.

Janez Janša, predsednik vlade
Janez Janša
Premier Janez Janša je dejal, da je predlog proračuna vezan na luksemburški predlog finančne perspektive. Foto: RTV SLO

Proračun predvideva več sredstev za tehnološki razvoj in znanost, skladnejši regionalni razvoj ter spodbujanje konkurenčnosti. Manj sredstev bo za materialne stroške.

Finančni minister Andrej Bajuk je izpostavil, da naj bi javno porabo v letu 2007 znižali za 26 odstotkov. V prihodnjem letu naj bi prihodki znašali 1756 milijard, odhodki pa 1858 milijard tolarjev.

Janša je napovedal tudi znižanje davkov. Vlada je tako pri pripravi proračuna že upoštevala izpad 18 milijard tolarjev zaradi znižanje davka na izplačane plače za 20 odstotkov v naslednjem letu in ukinitev davka v štirih letih. Proračunski primanjkljaj naj bi se znižal na 1,2 odstotka BDP-ja do leta 2007.

Premier je tudi napovedal možnost rebalansa proračuna, saj je proračun vezan na evropsko finančno perspektivo. Ker ta še ni sprejeta, so pri pripravi proračuna upoštevali luksemburški predlog o finančni perspektivi.

Kritike strokovne skupine
Že dopoldne pa se je v zvezi z davčno reformo oglasila strokovna skupina, ki jo je pripravljala. Skupina je nezadovoljna z delom finančnega ministrstva, saj ni upoštevalo nobenega njihovega predloga. Tako finančni minister kot premier sta jim odgovorila, da zaradi prevzema evra vlada ne more prevzeti tveganj, ki jih nakateri predlogi skupine prinašajo.

Predlog prihodnji teden v DZ
Na finančnem ministrstvu so proračunska usklajevanja z neposrednimi proračunskimi uporabniki že končali, vlada pa naj bi proračun sprejela in poslala v obravnavo v DZ prihodnji teden. Ministri so s proračunom večinoma zadovoljni.

Proračun za leti 2006 in 2007 izraža cilje iz koalicijske pogodbe.

Janez Janša, predsednik vlade