Interpelacija zoper ministra Andreja Bručana še ni vložena. Foto: RTV SLO
Interpelacija zoper ministra Andreja Bručana še ni vložena. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin
V LDS-u pravijo le, da bo do leta 2008, ko bomo predsedovali EU-ju, njihovo delo končano. Foto: RTV SLO

Interpelacija še ni uradna, je pa že napisana. Pripravila jo je Cvetka Zalokar Oražem, obsega pa 20 strani.

Kot poroča TV Slovenija, LDS ministru Bručanu očita divjo privatizacijo in podpiranje klientelizma v zdravstvu, povzročanje škode bolnikom, povzročitev več stomilijonske škode zdravstvu in javnim financam ter nespoštovanje zakonodaje. LDS interpelacijo vlaga še zaradi škode, ki naj bi jo Bručan v prihodnje še lahko povzročil s svojimi predlogi.

LDS naj bi sicer interpelacijo najprej vložil zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, a je še niso končali. Simonitiju naj bi med drugim očitali podrejanje urednikov RTV-ja, parlamentarni program in komercializacijo Lipice. Napovedali so, da utegne interpelacija doleteti tudi finančnega ministra Andreja Bajuka, če bo nadaljeval z uresničevanjem svojih načrtov.

Jelko Kacin je izjavil, da je zdaj pravi čas, da pomagajo naši vladi. Z interpelacijami jo bodo po njegovih besedah odrešili ministrov in škode, ki jo ti povzročajo.

Ostalih kandidatov za interpelacijo niso želeli imenovati, vendar naj bi mednje spadali še minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, minister za okolje in prostor Janez Podobnik, minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič in kmetijska ministrica Marija Lukačič.

SDS: Za interpelacijo ni podlage
V demokratski stranki, iz katere prihaja večina ministrov, ki jih želi opozicija zamenjati, so prepričani, da za nobeno interpelacijo ni podlage. Poslanec Jože Tanko meni, da vlada na vseh področjih deluje dobro in prav to naj bi bilo za opozicijo boleče.