Melita Močnik je bila pred prevzemom nove funkcije vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi in je prva ženska v Sloveniji, ki vodi policijsko upravo. V njej je 472 zaposlenih.

Nova sistematizacija delovnih mest v policiji prinaša
Nova sistematizacija delovnih mest v policiji prinaša "kadrovski cunami". Foto: BoBo

Največji kratkoročni izziv Policijske uprave Kranj bo predsedovanje Slovenije Evropski uniji. Če bodo epidemične razmere dopuščale, bodo srečanja na visoki ravni potekala na Brdu. "To pomeni, da bomo morali narediti vse in še več, da bomo zagotovili varnost in dobro počutje našim visokim gostom. Takrat bomo prosili vse prebivalce na relaciji Brdo‒Ljubljana, da bodo potrpežljivi in pomagali policiji pri izvedbi naših nalog," opiše Melita Močnik.

Nad kadrovsko stisko tudi s pomožnimi policisti

Tudi v Kranju se zaradi nezaposlovanja v preteklih letih srečujejo s kadrovsko stisko. Prve nove policiste naj bi zaposlili že letos, v dveh letih pa 50 policistov. "V medčasju si pomagamo s premestitvami, začasnimi napotitvami in drugimi kadrovskimi rešitvami. Znotraj kvot si v največji mogoči meri pomagamo tudi s pomožnimi policisti," pojasnjuje vodja PU-ja Kranj.

Za Melito Močnik je vodenje policijske uprave Kranj tudi osebno velik izziv: "Moje dozdajšnje izkušnje so kazale na to, da imam širše znanje in izkušnje. Želim si, da bom naloge, ki so mi bile zaupane, uspešno izvedla."

Direktorica je vodenje kranjske policijske uprave prevzela v času, ko je varnostna slika Gorenjske dobra, so pa nanjo vplivale tudi epidemične razmere in omejitve.