To je 0,7 odstotne točke oz. 13.000 različnih poslušalcev več kot v oktobru 2022.

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Radijski medij je v preteklem mesecu v povprečju vsak dan poslušala skoraj četrtina oz. slabih 1,3 milijona različnih poslušalcev. Kot poudarja direktor Radia Slovenija Mirko Štular, ljudje, sodeč po podatkih, radiu še vedno zaupajo. "Radio očitno ostaja tak zaželen, sprejet in kredibilen sopotnik poslušalcev v Sloveniji," je prepričan Štular, ki posebej izpostavlja rekorden doseg Vala 202.

"Tisto, kar nas na Radiu Slovenija veseli, je rekordni dnevni doseg Vala 202, in sicer v zadnjih 20 letih. To je primerljivo z obdobjem pred nastankom slovenskih komercialnih radijskih mrež," še dodaja Štular. Novembrski dosegi tako kažejo, da Val 202 že četrti mesec zapored ostaja najbolje poslušani slovenski radijski program, obenem pa v letošnjem letu (v obdobju januar–november 2022) še vedno z naskokom ohranja največjo rast dnevnega dosega. V primerjavi z letom 2020 je število različnih poslušalcev povečal za 27.000, v primerjavi z letom 2021 pa za 22.000.

Poleg Vala 202 poslušanost raste tudi Prvemu programu. V novembru 2022 je dosegel zvišanje za 0,7 odstotne točke na 7,9 %, kar je največja mesečna rast dnevnega dosega med vsemi radijskimi programi Radia Slovenija oz. druga med vsemi slovenskimi radijskimi postajami.

"V zahtevnem obdobju volilnih in referendumskih maratonov so poslušalci očitno iskali kredibilne in analitične informacije," je prepričan odgovorni urednik Prvega programa Danijel Poslek, ki ga veseli rast poslušanosti informativnih oddaj Radia Slovenija. Prvi program jih pripravlja za vse programe nacionalnega Radia. "Izredno nas veseli dejstvo, da Dogodki in odmevi nadaljujejo trend rasti števila poslušalcev, ter da Druga jutranja kronika drži izrazit primat najbolj poslušane oddaje v državi. Posebej moram poudariti tudi rast Radijskega dnevnika, ki mu po prestavitvi termina prisluhne kar 18.000 ljudi več kot prej."

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Ob prej navedenih podatkih tokrat posebej izstopa oddaja Dogodki in odmevi, ki je, če jo primerjamo z dosegom izpred epidemije covida-19, dosegla približno 20 odstotno rast dosega. V primerjavi z letom 2019 ji namreč letos v povprečju prisluhne 27.000 več poslušalk in poslušalcev.

Radio Slovenija združuje šest radijskih programov

Radio Slovenija, ki združuje šest radijskih programov, ob vsem skupaj tudi ohranja izjemno razliko, ko ga primerjamo s preostalimi (komercialnimi) radijskimi mrežami. Programi Radia Slovenija - Prvi program, Val 202, Program Ars, Radio Koper, Radio Maribor ter Radio Si - so imeli v novembru 2022 več kot 90.000 različnih poslušalcev več kot druga največja slovenska radijska mreža (Infonet Media).