Foto:
Foto:
Bodo Slovenske železnice tudi v prihodnje poslovno uspešne?
Boris Živec je nastopil v oddaji Odmevi.
Delavski direktor Albert Pavlič je napovedoval resne posledice morebitne nerazrešitve Miklavčiča.

Kot je dejal predsednik nadzornega sveta Boris Živec, so na seji ugotovili, da je Miklavčič odgovoren za nespoštovanje zakona o javnih naročilih.

Živec namesto Miklavčiča
Razrešitev Miklavčiča velja od 6. decembra, na njegovo mesto pa so nadzorniki začasno imenovali predsednika nadzornega sveta Borisa Živca, sicer državnega sekretarja na prometnem ministrstvu.

Odstavitev načrtovana?Miklavčič je po seji dejal, da nadzorni svet ni opravil vsebinske razprave, scenarij za njegovo razrešitev pa naj bi bil že vnaprej pripravljen.

Članom nadzornega sveta je povedal, da se uradnih postopkov pri sklepanju svetovalnih pogodb ni držal, ker je prepričan, da se tako intelektualnih storitev ne da naročati. Kot je še poudaril, je ob njegovem prihodu pred dvema letoma na Slovenskih železnicah vladala zmeda, današnji dobri rezultati poslovanja pa potrjujejo pravilnost njegovih odločitev.

Predrage pogodbe?
Nadzorniki so na seji sicer razpravljali o revizijskem poročilu družbe Ernst & Young, ki kaže na domnevne nepravilnosti pri sklepanju nekaterih svetovalnih pogodb, za katere so v obdobju 2000-2003 na SŽ-ju plačali približno 470 milijonov tolarjev.

O ponarejeni diplomi generalnega sekretarja SŽ-ja Igorja Šimenca niso govorili, so pa upravi naložili, da do naslednje seje pripravi podrobno poročilo o njegovem odpoklicu.

Grožnja s stavko
Sindikati in svet delavcev SŽ-ja so v sredo izrazili pričakovanje, da bo nadzorni svet, v katerem sedita dva predstavnika zaposlenih in štirje predstavniki države, razrešil upravo in njenega predsednika. V nasprotnem primeru niso izključili možnosti stavke.

Miklavčiču med drugim očitajo sklepanje predragih in pravno spornih svetovalnih pogodb ter predolgo zavlačevanje pri preverjanju Šimenčeve diplome.