Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

V Zavodu za kulturo raznolikosti Open in Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) so v sporočilu za javnost navedli, da se generalni direktor RTV Slovenija po določilih zakona o integriteti in preprečevanju korupcije šteje kot poslovodna oseba in kot takšen predstavlja uradno osebo, za katero se uporabljajo zakonske določbe o preprečevanju nasprotja interesov.

"Ker generalni direktor nima nadrejene osebe znotraj svoje organizacije, mora po petem odstavku 38. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije potencialno nasprotje interesov prijaviti Komisiji za preprečevanje korupcije v petdnevnem roku po ugotovitvi obstoja okoliščin nasprotja interesov. Do njene odločitve pa ne sme sodelovati kot organizator referendumske kampanje – njegova udeležba namreč lahko povzroči utemeljen dvom o poštenosti izvedbe referendumske kampanje," so zapisali in pojasnili, da jim od komisije v preteklih dneh ni uspelo dobiti informacije, ali jo je generalni direktor v zakonitem roku obvestil o morebitnem konfliktu interesov.

"Ker generalni direktor še naprej sodeluje v referendumski kampanji, obstaja velika verjetnost, da komisije ni obvestil, saj bi sicer do odločitve komisije o dopustnosti njegovega sodelovanja moral zamrzniti vse aktivnosti organizatorja kampanje," sklepajo. Kot so še opozorili, je v tem primeru generalni direktor kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter pod vprašaj postavil poštenost referendumske kampanje.

Zahteve po normalnem delovanju programskega sveta

Medtem pa skupina programskih svetnikov RTV Slovenija po ponedeljkovi prekinjeni seji zahteva normalno delovanje sveta kljub vključitvi predsednika sveta Petra Gregorčiča v kampanjo. Programski svet je namreč ponedeljkovo sejo, na kateri naj bi med drugim obravnavali programsko-produkcijski načrt za leto 2023, po odločitvi večine svetnikov prekinil.

Gregorčič je programske svetnike na začetku seje obvestil, da se je kot fizična oseba prijavil za organizatorja referendumske kampanje o zakonodajnem referendumu o spremembah zakona o RTV Slovenija, ki bo 27. novembra. Izvedba seje bi bila po Gregorčičevem mnenju zato nezakonita, zato se je odločil predlagati sklep, da jo izvedejo po referendumu.

Takrat ji bo sledila tudi izredna seja, ki jo je zahtevalo 11 članov programskega sveta in pri tem terjalo pojasnila vodstva o naraščajočem nezadovoljstvu na RTV Slovenija. Tudi ta seja bi bila po mnenju Gregorčiča namreč nezakonita pred referendumom, saj se je kot organizator kampanje prijavil tudi Andrej Grah Whatmough.

Skupina programskih svetnikov pa je prepričana, da čeprav predsednik programskega sveta sodeluje v kampanji, mora zagotoviti normalno delovanje programskega sveta in takojšnje nadaljevanje ponedeljkove redne seje vsaj tako, da vodenje seje preda svojemu namestniku.

Zato zahtevajo sklic dopisne seje, na kateri bi glasovali o razveljavitvi sklepa, da sejo nadaljujejo po referendumu. Prav tako predlagajo glasovanje o sklepu, da programski svet zadolži predsednika programskega sveta, da nadaljevanje redne seje skliče najpozneje za ponedeljek, 21. novembra. Izredno sejo pa mora sklicati in njeno izvedbo omogočiti v roku, ki ga določa poslovnik programska sveta in se izteče 24. novembra. Predlagajo, naj obe seji vodi namestnik predsednika.

Pod predlog za sklic dopisne seje so podpisani Branimir Piano, Andrej Prebil, Rok Hodej, Robert Pajek, Gregor Drnovšek, Aleksander Hribar in Alenka Gotar.