Romana Jordan je bila vodja volilnega štaba takratnega kandidata za predsednika republike Anžeta Logarja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Romana Jordan je bila vodja volilnega štaba takratnega kandidata za predsednika republike Anžeta Logarja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Romana Jordan je bila članica SDS-a od leta 1994. Dvakrat – in sicer med letoma 2004 ter 2014 – je bila izvoljena v Evropski parlament. Kmalu po izteku evropskega mandata ni bila več dejavna v organih SDS-a. Pred dnevi je stranko zapustila še kot članica.

Sorodna novica Logar o Platformi sodelovanja: Najti, kar nas povezuje. Zakaj ne bi SD in SDS sodelovala v vladi?

"Nastajal je razkorak med mojim vrednostnim sistemom in smerjo, v katero se je razvijala stranka. [...] Odločila sem se, da želim pač aktivno sodelovati in delovati v Platformi sodelovanja. Zato se mi zdi tudi pošteno, da se izčlanim iz SDS-a," je pojasnila.

Na medijske zapise o izstopu Jordanove se je odzval predsednik SDS-a Janez Janša, češ da te tako imenovane vidne članice v stranki niso pogosto videli.

Jordanova odgovarja, da zadnja leta res ni bila aktivna. Razlog? "Ker se je spekter možnosti sodelovanja zmanjšal zaradi tega razkoraka, ki sem ga prej omenila. Govorim o odprtosti, širini pogledov, razpravi in o tem, da sem jaz pač ostala nekako v tem sredinskem vrednostnem sistemu."

Sorodna novica SDS in Celjska županova lista podpisala sporazum o sodelovanju

Veliko pričakuje od Platforme sodelovanja, med drugim široko razpravo o smernicah družbenega razvoja. Ali bo to nova stranka? "Kaj se bo zgodilo po tem, pa je zelo odvisno tudi od tega, kako bo slovenski politični prostor reagiral na naše pobude," je povedala.

Medtem pa je predsednik SDS-a sporočil, da ta opozicijska stranka združuje moči s Celjsko županovo listo Bojana Šrota, ki je sicer moral zapustiti županski stolček po 24 letih. Podobno sodelovanje je SDS pred časom sklenil s Francem Kanglerjem v Mariboru.

Romana Jordan izstopila iz stranke SDS