Naslednja seja komisije naj bi bila čez dva meseca. Foto: EPA
Naslednja seja komisije naj bi bila čez dva meseca. Foto: EPA

Pojasnil je, da Romom več denarja (v mislih ima med 100.000 in 200.000 evrov) pripada zato, ker se je v zadnjih dveh ali treh letih močno povečalo število njihovih organizacij in zvez. Poleg tega je minister za šolstvo in predsednik komisije prepričan, da so programi romskih organizacij dobri in da v njih ni nič takega, kar ne bi bilo ustrezno. "Da bi povečali izobrazbeno raven in kulturno moč romske manjšine, je treba to krepiti, ne pa zmanjševati," poudarja.

"Če bi bilo denarja za Rome več, konfliktov med njimi ne bi bilo"
Na vprašanje, ali je razlog za večje število romskih organizacij nestrinjanje številnih Romov s predsednikom Zveze Romov Slovenije Joškom Horvatom Mucom, Lukšič ni znal neposredno odgovoriti. Dejal je le, da konflikti nastajajo zaradi potegovanja za "vsoto denarja, ki je čedalje manjša". "Če bi država zagotovila sredstva v zadostni višini, bi ti konflikti odpadli."

"Ni razlogov za preplah"
Komisija je na današnji seji, namenjeni razpravi o preprečevanju spodbujanja diskriminacije in nestrpnosti do Romov, obravnavala tudi poskus preprečitve pogreba Rominje na pokopališču v Dobruški vasi v občini Škocjan, ki se je zgodil januarja letos. Navzoči so ugotovili, da kljub dogodku ni razlogov za preplah, da je šlo le za incident, kar pa ne pomeni, da se diskriminacija in nestrpnost do Romov v državi stopnjujeta.