Rupel odhaja v Sarajevo. Foto: EPA
Rupel odhaja v Sarajevo. Foto: EPA
Odposlanec ZDA za Balkan James O'Brien
Mednarodna skupnost bo zdaj od BiH-a zahtevala konkretne odgovore. Foto: EPA

Ključnega pomena je po njegovem mnenju rešitev begunskih vprašanj in kriminala ter uveljavitev večkulturnosti in strpnosti.

Na konferenci ob 10. obletnici daytonskega sporazuma je predsedujoči Ovseju izrazil optimizem glede prihodnosti BiH-a, ob tem pa poudaril, da je potrebna previdnost pri prilagajanju določil tega sporazuma, saj integracijski proces v EU zahteva veliko prilagajanja.

Pomembno tudi akademsko sodelovanje
Na konferenci sodeluje tudi rektorica primorske univerze Lucija Čok, ki je v uvodu poudarila pomen izmenjave znanja in izkušenj pri nadaljnjem vzpostavljanju miru. "Dozdajšnji rezultati določil daytonskega sporazuma niso popolnoma zadovoljivi, vendar so iztočnica za suverenost države, pri čemer je pomembno sodelovanje in akademsko povezovanje Slovenije in BiH-a."

Član predsedstva BiH-a Ivo Jović je zbranim v Sarajevu dejal, da država potrebuje novo ustavo za učinkovito politično organizacijo in zagotavljanje državljanskih pravic vseh narodov, ki tvorijo BiH. "Ta konferenca bo podala analizo možnosti za razvoj BiH-a ter postavitev temeljev države in družbe, skladno z načeli in standardi sodobne Evrope."

ZDA: BiH mora postati konkreten
Mednarodne skupnosti izgovori BiH-a, ki izvirajo iz posebnih okoliščin iz preteklosti države, ne zanimajo več. To je v Sarajevu ob 10. obletnici podpisa daytonskega sporazuma dejal ameriški odposlanec za Balkan James O'Brien, ki je dodal, da je BiH teh deset let dobro izvrševal določila sporazuma, vendar pa bo moral zdaj podati konkretne odgovore in rezultate, če se bo želel vključiti v EU.

Zunanji minister BiH-a Mladen Ivanić pa je ob tem izrazil upanje, da bo imel BiH dobre pogajalce za članstvo v EU-ju, ki bodo znali pokazati, da vedo, kaj želi njihova država.

Številni razpravljavci
Na tridnevni mednarodni konferenci z naslovom Deset let po daytonu - reševanje konfliktov in perspektive sodelovanja bo približno 80 politikov, znanstvenikov in strokovnjakov z različnih področij predstavilo svoja razmišljanja o trenutnih razmerah v Bosni in Hercegovini. Poleg tega bodo udeleženci govorili tudi o priložnostih za to državo v širšem evropskem in mednarodnem kontekstu.