Direktor Lukoila z 12,8 milijarde dolarji zaseda drugo mesto na lestvici najbogatejših Rusov. Foto: EPA
Direktor Lukoila z 12,8 milijarde dolarji zaseda drugo mesto na lestvici najbogatejših Rusov. Foto: EPA

Pobudo Lukoila vidim kot eno izmed možnih v privatiza- ciji Nafte Lendava.

Andrej Vizjak
Trg energije
Slovenija je, tako kot celotni EU, na področju energentov v veliki meri odvisna od trgov nekdanje Sovjetske zveze. Foto: EPA
Stavba Lukoila v Moskvi
Druga največja ruska naftna družba si želi sodelovanja na slovenskem energetskem trgu. Foto: EPA

Z Alekperovim, ki je obisk v Sloveniji predlagal sam, se je sešel minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, osrednja tema pogovorov je bilo sodelovanje na naftno-plinskem področju.

Zanimanje za vstop na slovenski trg, predvsem v Nafto Lendava, je Lukoil izrazil že med obiskom lanskega novembra, Vizjak pa je potrdil, da namerava vlada del Nafte Lendava prodati.

Nič o Petrolu
Lukoil naj bi se od novembra zanimal za vstop v lastniško strukturo Petrola, vendar pa danes tega niso omenjali. Predsednik nadzornega sveta Petrola Jože Zagožen je za TV Slovenija dejal, da je za konkretno prodajo še prezgodaj, v vsakem primeru pa bo to stvar Kada in Soda, njegovih največjih lastnikov.

Alekperov, ki je obisk predlagal sam, se je sešel tudi s premierjem Janezom Janšo, pogovarjala pa sta se o razvojnih možnostih energetike v Sloveniji in o gospodarskem sodelovanju med državama.

Rusko-slovenska menjava
Obisk visokega ruskega gospodarstvenika se ujema z objavo vladnih privatizacijskih načrtov, predsednik vlade Janez Janša pa bo konec maja obiskal Moskvo. Spremljala ga bo močna gospodarska delegacija, sestavljena iz prek 100 slovenskih menedžerjev in predstavnikov podjetij, ki se zanimajo za trge nekdanje Sovjetske zveze.

Aljoša Višnar, vodja sektorja za trg Ruske federacije na oddelku za mednarodno sodelovanje pri gospodarski zbornici, je za MMC povedal, da slovensko in rusko gospodarstvo sodelujeta predvsem v obliki vzajemnih obiskov delegacij, Slovenijo pa na strani največje države na svetu pokriva tudi lokalna trgovska zbornica.

Po podatkih Banke Slovenije je naša država leta 2004 v Rusko federacijo izvozila za 106 milijard tolarjev, v nasprotni smeri pa se je na naš trg prebilo za dobrih 80 milijard tolarjev blaga in storitev.
Da slovensko-rusko gospodarsko povezovanje ne bo tako hitro zamrlo, je znano tudi zaradi napovedanega letnega kongresa bančništva in energetike, ki bo sredi junija v Portorožu, prisostvovali pa mu bodo tudi nekateri direktorji največjih naftnih korporacij na svetu.

Kaj se skriva pod Lukoilom?
Lukoil, ki se ukvarja z raziskovanjem in proizvodnjo nafte in zemeljskega plina ter s proizvodnjo naftnih proizvodov, je nastal leta 1991, ko so se združile tri naftne družbe, in sicer Langenpasneftegaz, Uraineftgaz in Kogalymneftegaz. Od leta 2003 je tudi na ameriškem trgu.

Družba nadzoruje kar 1,3 odstotka svetovnih naftnih zalog in 2,1 odstotka svetovne naftne proizvodnje. To ga za ExxonMobilom uvršča na drugo mesto med zasebnimi naftnimi podjetij na svetu.

Drugi najbogatejši Rus
Njenemu prvemu možu Alekperovu je lani uspel največji skok na lestvici najbogatejših Rusov, saj je vrednost svojega premoženja potrojil, na 12,8 milijarde dolarjev, in zaseda drugo mesto na lestvici. Zaostaja le za Romanom Abramovičem, 40-letnim tajkunom, ki si je večino od 18,5-milijardnega premoženja pridobil na račun uspešne naftne družbe Sibneft.

Pobudo Lukoila vidim kot eno izmed možnih v privatiza- ciji Nafte Lendava.

Andrej Vizjak