Prizor s prve osamosvojitvene slovesnosti leta 1991. Foto: MMC RTV SLO
Prizor s prve osamosvojitvene slovesnosti leta 1991. Foto: MMC RTV SLO
Obeti proslave dneva državnosti

V senci gospodarske pa tudi politične krize Slovenija letos praznuje 20 let samostojnosti. Toda če smo imeli lani zaradi nesoglasij politike in ideološke razdeljenosti precej zapletov in zato po dve proslavi - tako ob 20. obletnici Demosa kot plebiscita, so se zdaj očitno strasti nekoliko umirile in bo ob dnevu državnosti le ena. Osrednja državna slovesnost bo tako v petek, 24. junija, na prenovljenem Kongresnem trgu v Ljubljani, je za TV Dnevnik poročala Julija Kočar.

Proslavo si boste lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu na prvem programu Televizije in Radia Slovenija.


Prvič na Kongresnem trgu
Trg republike in Cankarjev dom sta bila glavni prizorišči državnih slovesnosti ob dnevu državnosti vse do zdaj. Po 20 letih se prizorišče proslave seli na prenovljen Kongresni trg, kjer trenutno še vedno potekajo zaključna dela.

"Kongresni trg je prvič prenovljen in lep, v vsej svoji novi podobi bo zasijal," je pojasnil vodja službe za državne proslave Aleksej Adrijan Loos in poudaril simbolni pomen trga, pa tudi Univerze, ki meji na Kongresni trg. Na starem Trgu republike se po njegovih besedah že več let pojavljajo težav s statiko, ki povzročajo preglavice organizatorjem.

V petek ob 20. bo šlo zares
Letošnja proslava se bo petek zvečer ob 20. uri začela s prenosom slavnostne seje državnega zbora na velikih zaslonih in s postrojem garde Slovenske vojske. Ob 21. uri pričakujejo zastavonoše Slovenske vojske, policije ter veteranskih in domoljubnih društev. Uradno se bo slovesnost začela z nagovorom predsednika republike, sledil pa bo umetniški program z naslovom PogUM, v katerem bo sodelovalo kar 92 različnih izvajalcev, je poročala Kočarjeva.

"Slovesnost kot maša ali posvetitev"
"Umetniški del državne slovesnosti sem si pač zamislil kot en hommage al pa posvetitev dostojanstvu, časti, plemenitosti, pogumu in drži. V bistvu vsi umetniški sektorji so pravzaprav posvečeni temu," je svoj pogled podal režiser prireditve Matjaž Berger.

Prišli bodo vsi štirje predsedniki sosednjih držav
Na slovesenost je povabljenih več kot 2500 gostov, med njimi tudi nekateri tuji državniki. "Zelo smo pa ponosni, da so se vabilu odzvali vsi štirje predsedniki sosednjih držav," je dodal Loos. Zaradi tega bo poostreno tudi varovanje.

Obeti proslave dneva državnosti