Hrvaški premier je dejal, da se je nasmejal Ruplovim izjavam, ampak ne iz srca. Foto: EPA
Hrvaški premier je dejal, da se je nasmejal Ruplovim izjavam, ampak ne iz srca. Foto: EPA
Odziv Sanaderja na Ruplove besede

Ivo Sanader je izjavo označil za neresnico, saj se je glavni hrvaški pogajalec z EU-jem Vladimir Drobnjak jeseni želel sestati s slovenskim zunanjim ministrstvom, a ni dobil termina. Hrvaški premier je tudi dejal, da je Ruplov način nenavaden in smešen in da je slovenski zunanji minister šel čez mero, ki je običajna v diplomatskih odnosih med dvema državama ter ga pozval, naj se čim prej sestane z zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem.

Buren odziv tudi v hrvaški medijih
Reški Novi list piše, da je slovenski zunanji minister končno imel čas za oddih, saj je imel izjemno težak teden, ko je moral evropskim kolegom pojasnjevati, kaj se je na skrito pogovarjal z ZDA, v torek pa je obtožil Hrvaško, da je praktično prekinila odnose s Slovenijo.

"Seveda brez neumnosti hrvaške diplomacije in predčasnega Biščevićevega podpisa, ki je postal živi dokaz, da Hrvaška ni zmožna držati podpisane besede, Rupel nikoli nikogar ne bi uspel prepričati o slovenski konstruktivnosti in naklonjenosti pogajanjem," so na zanimiv način izpostavili domnevno napako Hrvaške, ki je podpisala zapisnik, da ERC-ja ne bo uvedla za države EU-ja, nato pa zavrnila mednarodnopravne zaveze tega dogovora, saj da ni šlo za mednarodno pogodbo, ki bi jo morali še ratificirati.

Novi list pa še dodaja, da je slovenski zunanji minister spet šel čez rob dobrega okusa in prekršil nenapisano pravilo, da se položaja predsedujoče države ne sme izkoriščati za lastne interese in izsiljevanje.

MZZ vrača žogico
Na Sanaderjeve navedbe so se znova odzvali s slovenskega zunanjega ministrstva, kjer poudarjajo, da so v drugi polovici leta 2007 hrvaški strani predlagali "več datumov za bilateralno srečanje, vendar je hrvaško zunanje ministrstvo vse predloge zavrnilo, ne da bi predlagalo svoje datume".

Odziv Sanaderja na Ruplove besede