Foto: BoBo
Foto: BoBo

Šarec je najprej dejal, da je v vladi pet strank, zaradi česar se je že tako težko uskladiti. Znova se je odzval tudi na poziv predsednika DZ-ja in predsednika SD-ja Dejana Židana, naj se koalicija sestane z Levico in se pogovorijo o odprtih vprašanjih. Kot je dejal Šarec, si, če je to potrebno, sam pridržuje pravico, da sklicuje takšne sestanke, "ampak v nekih realnih okvirih, ne da je najprej vse v medijih, potem pa smo pozvani k umirjanju". "Mi smo popolnoma umirjeni," je dodal.

Sorodna novica Bertoncelj: "Vlada je proračuna pripravila z mislijo na jutri"

Navedel je, da imajo nekaj težav tudi znotraj koalicije, ki jih morajo rešiti najprej, šele potem se bodo lahko pogovarjali o Levici in zunajvladnih podporah. Po njegovih besedah se mora tudi Levica zavedati, da je v tej vladi več strank, ki jih je težko uskladiti. "Nas je veliko in potrebni so kompromisi. Če je pripravljenost za te kompromise, potem smo veseli, če pa te pripravljenosti ni, potem sem pa že v nedeljo nakazal, kakšne so opcije," je dodal premier.

V svojem zapisu na Facebooku je namreč namignil na možnost druge vlade, ne pa tudi na možnost predčasnih volitev, za katere meni, da si jih stranke ne želijo. Na vprašanje, ali smo bližje rekonstrukciji vlade, novi vladi ali novim volitvam, pa je odgovoril le, da je to "konec začetka".

S tem se je danes strinjal tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, saj po njegovem mnenju začetka sploh ni bilo. Po navadi so vedno ugodili predlogom Levice, denimo glede socialnih pomoči, ko je treba narediti korak proti koaliciji, pa po Erjavčevih besedah Levica tega ne naredi. Sicer pa glede na Židanov poziv pričakuje koalicijski sestanek.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je spomnil na aktualne zadeve, tudi na sprejemanje proračuna, medtem ko se "ukvarjamo s tem, kaj je kdo na Facebooku napisal". "Poziv Židana je bil dobronameren. Upam, da za objave na Facebooku nima le eden ekskluzive," je dejal Han, ki verjame, da se bo koalicija sešla in se pogovarjala.

Alenka Bratušek in Karl Erjavec na izredni seji državnega zbora. Foto: BoBo
Alenka Bratušek in Karl Erjavec na izredni seji državnega zbora. Foto: BoBo

DeSUS-ovo dopolnilo na predlog proračuna

Šarec pa je spomnil tudi na dopolnilo, ki ga je vložil DeSUS glede izrednega usklajevanja pokojnin, čeprav se je koalicija dogovorila, da na proračun in spremljevalne dokumente ne bodo vlagali dopolnil. Če je predsednica SAB-a Alenka Bratušek stopila korak nazaj in ni vložila dopolnila, potem bi enako pričakoval tudi od DeSUS-a, je dejal Šarec. "Začnimo že delati na tem, da bo kaj narejenega, ne pa ves čas z nekimi dopolnili."

Erjavec je danes znova pojasnil razloge za vložitev dopolnila. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi ga poslanci, tudi koalicijski, podprli. DeSUS dopolnila ne bo umaknil, a z njegovim sprejetjem oz. s podporo koalicije ne pogojujejo. "Se bo pa pokazalo, katere stranke res podpirajo starejše in upokojence," je dodal Erjavec.

V SAB-u so zaradi vloženega dopolnila razočarani. "Mimo izrecnega dogovora med koalicijskimi partnerji, da se na predloge proračunskih dokumentov ne vlagajo amandmaji, pa so v DeSUS-u zdaj predlagali amandma, ki je v nasprotju s koalicijsko pogodbo. Zato se upravičeno sprašujemo, ali imamo sedaj tudi druge stranke pravico vložiti svoj amandma," so zapisali v SAB-u.

V SAB-u ob tem poudarjajo pomembnost spoštovanja že sprejetih dogovorov, katerih temelj je koalicijska pogodba. "Politični interesi in želje Levice tako ne morejo biti preferirani in imeti največje teže," so zapisali in spomnili, da so že ob sestavi koalicije poudarjali, da bi tudi Levica morala vstopiti v vlado in kot druge stranke prevzeti resorje in odgovornost. Ko se to ni zgodilo, je postalo jasno, da bo novo vlado čakalo zahtevno delo, so navedli.

Matjaž Han pa je glede morebitne podpore dopolnilu DeSUS-a dejal, da bo v tem primeru treba verjetno denar vzeti nekje drugje. Po njegovih navedbah bodo "verjetno tudi na obrambi pogledali, če je treba imeti toliko denarja, kot so ga nekateri zahtevali".

Vladi bi pri sprejetju proračuna pomagal SNS

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je znova opozoril, da vlada ne spoštuje sporazuma z Levico. Proračuna za zdaj v tej stranki ne podpirajo, saj da ni dovolj razvojno in socialno naravnan. Če se v postopku ne bo spremenil, bodo glasovali proti, je zatrdil Vatovec in spomnil tudi na zahtevo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ob tem Šarec še vedno ne razkriva, ali bo na sprejem proračuna vezal zaupnico. Je pa podpora proračunu načeloma zagotovljena. Podporne glasove poslancev SNS-a je pretekli teden napovedal predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Na vprašanje, kaj je Jelinčiču obljubil v zameno za podporo, premier odgovarja, da nič. Spomnil je, da je Jelinčič sam povedal, da "ima dovolj teh prerekanj, da proračun mora biti sprejet, če hočemo, da država funkcionira".

V torek se bo premier sešel tudi s socialnimi partnerji. Ponovil je, da jim bo povedal, da Levica ni del vlade in da za njeno ravnanje sam ne more biti odgovoren. "To je dejstvo, nisem ne predsednik Levice, niti član Levice, je pa kakšen sindikalist član Levice, tako da je položaj pač jasen," je navrgel. Predvsem delodajalce in tudi sindikate je namreč razjezilo vlaganje zakonov v parlamentarni postopek mimo Ekonomsko-socialnega sveta. Predlagateljica ključnih pa je bila Levica.

Skrhani odnosi med koalicijo in Levico
Šarec o odnosih v koaliciji
Šarec opozarja Levico na sklepanje kompromisov
Šarec miri napetosti z Levico