Ministrica očitke o neučinkovitem in negospodarnem nakupu prenosnikov zavrača. Foto: BoBo
Ministrica očitke o neučinkovitem in negospodarnem nakupu prenosnikov zavrača. Foto: BoBo

Računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, je po poročanju TV Slovenija ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno opredeliti tehničnih lastnosti teh računalnikov. Ker večine prenosnih računalnikov niso razdelili, so nastali tudi stroški skladiščenja. Po navedbah televizije je ministrstvo za shranjevanje in zavarovanje računalnikov do konca junija plačalo 13.000 evrov. Po mnenju Računskega sodišča nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

V delu javnosti so se posledično že pojavili pozivi k odstopu ministrice Emilije Stojmenove Duh. "V poslanski skupini SDS-a radi pomagamo ministrici za digitalno preobrazbo pri odločitvi in bomo znova vložili interpelacijo. Poslanci SD-ja in Levice pa lahko razmislijo, ali se bodo pri glasovanju spet vzdržali," je na omrežju X zapisala vodja poslanske skupine stranke SDS Jelka Godec.

Opozicijska stranka SDS je interpelacijo proti ministrici Emiliji Stojmenovi Duh vložila že januarja letos, a jo je konec marca ministrica uspešno prestala. Tudi takrat je bil povod za interpelacijo omenjeni nakup prenosnih računalnikov. Interpelacijo so vložili zaradi sumov storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi, oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nenačrtnega nakupa računalnikov. Ministrica je vse očitke zavrnila in dodala, da je s svojim delom in ekipo vestno opravljala svoje naloge.

Ministrica: Interpelacija je še eno odlična možnost za predstavitev rezultatov

V odzivu na napoved vnovične interpelacije pa se je ministrica na omrežju X SDS-u zahvalila za "še eno odlično priložnost, da vsem predstavimo rezultate dela ministrstva za digitalno preobrazbo". Kot je dodala, bo v prihodnjih dneh objavljeno novo poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja, ki kaže, da je Slovenija v zadnjem letu napredovala pri skoraj vseh kazalnikih.

V stranki SDS sicer ob napovedi druge interpelacije sporočajo, da to, da je bila tudi prva interpelacija "več kot utemeljena, zdaj potrjujejo ugotovitve Računskega sodišča". Kot opozarjajo, se od takrat "saga z računalniki" ni razrešila, pomagal pa ni niti zakon za razdelitev računalnikov, saj večina prenosnih računalnikov še vedno ni razdeljena. Zaradi naštetega so v SDS-u prepričani, da je "skrajni čas, da Emilija Stojmenova Duh prevzame odgovornost in odide z ministrskega mesta".

Ministrstvo poudarja, da bodo vsi računalniki prišli do upravičencev

Da je bil nakup prenosnih računalnikov smiseln in potreben, pa so v odzivu na mnenje Računskega sodišča zatrdili na ministrstvu. Ob tem so zagotovili, da so računalniki že in še bodo na zakonit in pregleden način prišli do upravičencev.

Kot so pojasnili na ministrstvu, so osnutek revizijskega poročila o predlogu zaključnega računa državnega proračuna za lansko leto prejeli 30. maja, Računskemu sodišču pa so že posredovali razloge za izpodbijanje revizijskih razkritij in podali dodatna pojasnila. Ker zakon o Računskem sodišču določa, da sta osnutek in predlog revizijskega poročila zaupna, vsebine osnutka ne morejo komentirati, dokler ne prejmejo končnega poročila.

Ministrstvo je sicer do konca lanskega leta razdelilo 39 računalnikov, okoli 3000 jih je razdelilo šolam. Za 10.000 prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv k dodelitvi računalniške opreme, rok se je iztekel konec junija. Razpis je bil namenjen staršem ali zakonitim zastopnikom, ki so upravičenci do otroškega dodatka in so uvrščen v prvi dohodkovni razred ter ima vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje. Upravičencev iz prvega dohodkovnega razreda je približno 9000. Do ponedeljka je po navedbah ministrstva javni sklad prejel skupno 2584 vlog, kar pomeni približno 27 odstotkov vseh upravičencev. Od tega je 1147 vlog še v postopku preverjanja, 872 pa je pozitivno rešenih.

Na spletni strani sklada je že objavljen drugi javni poziv za izposojo računalnikov. Vloge bodo upravičenci lahko oddali med 8. julijem in 23. avgustom. Na drugi javni poziv se bodo lahko prijavili upravičenci do otroškega dodatka, uvrščeni v drugi dohodkovni razred, ki imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje. Upravičencev iz drugega dohodkovnega razreda je po oceni ministrstva približno 19.000. "Vseh z zakonom določenih upravičencev, to so upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda, je približno 300.000, zato ne dvomimo, da bodo še preostali prenosniki razdeljeni v roku, kot ga predvidevajo veljavni postopki," so poudarili na ministrstvu.