Urška Klakočar Zupančič. Foto: DZ/Matija Sušnik
Urška Klakočar Zupančič. Foto: DZ/Matija Sušnik

Opozicijski stranki SDS in NSi sta sredi julija vložili zahtevo za odreditev nove parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju in oceni dejanskega stanja zaradi ogrožanja energetske neodvisnosti Slovenije. V SDS-u so konec preteklega meseca zahtevali še sklic izredne seje DZ-ja s to točko dnevnega reda. To je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič zavrnila. Pri tem se je sklicevala na mnenje zakonodajnopravne službe DZ-ja in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je nujno odpraviti.

Sorodna novica Urška Klakočar Zupančič: Zahtevo za preiskovalno komisijo o slovenski energetiki je nujno popraviti

Zakonodajnopravno služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo DZ-ja o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

Buren odziv opozicije

S svojo odločitvijo je predsednica DZ-ja pri opoziciji naletela na burne odzive, med drugim so ji očitali onemogočenje dela opozicije ter kršenje poslovnika DZ-ja in ustave, ki določata, da mora predsednik DZ-ja sklicati izredno sejo, če to zahteva najmanj četrtina poslancev ali predsednik republike.

Kljub temu so predlagatelji pretekli teden pripravili čistopis zahteve. Predsednica DZ-ja pa je sporočila, da bo tega vnovič poslala v pregled zakonodajnopravni službi, zatem pa bo jasno, ali so izpolnjeni pogoji za sklic seje DZ-ja.

V opoziciji so sicer že pretekli teden Klakočar Zupančičevi očitali, da preprečuje ustanovitev parlamentarne preiskave, ker da želi zaščiti premierja in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, nekdanjega prvega moža Gen-I-ja. V SDS-u so ob tem napovedali tudi, da se bodo na današnjem posvetu poslanske skupine pogovorili o nadaljnjih korakih, med drugim o možnih pravnih in političnih sredstvih. "Tole ravnanje predsednice državnega zbora je zrelo za kazensko ovadbo. Ki se bo slej ko prej procesirala," je pretekli teden na družbenem omrežju X zapisal prvak SDS-a Janez Janša.

Kot kaže, so se na tokratnem posvetu, na katerem so sicer razpravljali o delu poslanske skupine jeseni, odločili, da zoper predsednico DZ-ja vložijo kazensko ovadbo. To naj bi po neuradnih informacijah STA-ja storili do konca tedna.

Urška Klakočar Zupančič je sicer že prejšnji teden dejala, da se kazenske ovadbe ne boji in da naj v SDS-u "izkoristijo pravna sredstva, za katera menijo, da jih imajo na voljo". Obenem je opozorila, da je tudi kriva ovadba kaznivo dejanje.